Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Радев похвали кабинета Донев за търговете за втечнен газ, смъмри този на Кирил Петков

OFFNews 20 септември 2022 в 13:45 1170 4

Радев

Снимка БГНЕС Архив

Президентът Румен Радев.

Президентът Румен Радев похвали служебното правителство за обявените търгове за доставка на втечнен природен газ и в същото време порица предишното редовно правителство на Кирил Петков, че не е договорило слотове за доставка на LNG танкери напролет когато това е било много по-изгодно да се направи, отколкото сега.

От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг, без да се знае кой и как определя доставчика и цената, коментира пред журналисти в Севлиево държавният глава.

По-рано днес „Булгаргаз“ обяви серия търгове за доставка на втечнен природен газ.

"Днес „Булгаргаз“ обяви за първи път открит търг за доставка на втечнен газ и то три вида - краткосрочен до края на тази година, средносрочен - за цялата 2023 г. и дългосрочен - за 10 години от началото на 2024 г. Така се прави и така трябва да се прави в бъдеще – открито, прозрачно, равнопоставено към всички възможни доставчици. Само така може да се постигне диверсификация, състезателност и най-добри условия за страната ни, да се търсят не решения месец за месец както досега, а да се търси стратегическо партньорство с дългосрочен хоризонт, което ще повлияе несъмнено и на цените на втечнения газ за тази година", заяви президентът.

Радев поздрави правителството и за сключения вчера договор с „Газтрейд“ за гарантиране на 1 млрд. куб. м втечнен газ от терминала в Александруполис.

„Продължават усилията и за решаване на най-тежкия проблем, а това е осигуряване на слотове на терминалите до края на тази година, тъй като много по-добрите шансове за гарантиране и резервиране на тези слотове през пролетта бяха пропилeни. Също така продължават усилията и аз се надявам, че интерконекторът с Гърция ще бъде приключен в срок“, добави президентът.

Той коментира и предстоящите предсрочни парламентарни избори.

„Едно от най-важните предизвикателства пред нас като общество е да се проведат не само честни и прозрачни избори, но и да се постигне избирателна активност, която да даде легитимност на новия парламент да излъчи стабилно и устойчиво правителство", посочи държавният глава.

По думите му и служебният кабинет, и Централната избирателна комисия правят всичко възможно да се повиши доверието в изборния процес с детайлна и прозрачна методика за сертифициране и тестване, с откритост към всички партии, организации и експерти, с навременна и пълноценна информационна кампания, с безкомпромисна борба с купения вот.

„За избирателната активност е критично важно поведението на партиите в тази кампания. То трябва да насърчава гражданското участие, а не да отблъсква хората. Не личните нападки, не демагогията, а представянето и обединяването около решения, които да ни изведат от кризата и които да работят за модерното развитие на България - именно те ще ни създадат условията да се формира стабилно управленско мнозинство и съответно устойчиво правителство“, добави президентът.

Президентът Румен Радев участва в церемонията по разширяване на производствения капацитет на завода на „Хитачи Енерджи“ за модерно оборудване за високо напрежение в Севлиево.

С церемонията бяха отбелязани и 60 години от създаването на завода. Президентът Радев разгледа производствения процес и се срещна с млади специалисти, работещи в компанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

20.09 2022 в 20:06

мъмренето е много хубав термин, често използван по комунистическо време

6386

3

Zlatko

20.09 2022 в 14:31

Тоя шапкар е ясно, че не знае, какво да говори. Ама може ли матроната Йотова (която му пише речите), да включи в изявлението точно на тоя, отрицание на личните нападки и демагогията????

1973

2

autogentile

20.09 2022 в 13:56

Тая фуражка съвсем изкукурига! Служебните пиленца се омотаха съвсем - при вече договорени танкери и слотове за разтоварването им, те щяха да търсят “дългосрочно решение чрез Газпром”. Когато руzнаците ги отсвириха- взеха да търсят нови танкери…. Но за фуражката, руzoлюб всичко е точно. Идиоти, сър!

1220

1

хr4

20.09 2022 в 13:50

А Газпром ще участва ли в "търга"? За един приятел питам.

 
X

Подкастът на OFFNews