Булгаргаз обяви серия търгове за втечнен природен газ. Единият е дългосрочен

Азербайджан може да ни даде 200-300 милиона куб. м. повече газ извън дългосрочния договор

OFFNews 20 септември 2022 в 12:47 2274 1

Деница Златева

Снимка БГНЕС Архив

Деница Златева, шеф на Булгаргаз.

Днес “Булгаргаз” ще обяви търгове за доставка на втечнен природен газ за ноември, декември, за цялата 2023 г. и дългосрочен от 2024 г. до 2034 г. Това заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева на брифинг в енергийното министерство.

Тя подчерта, че целта е да участват възможно най-много компании, за да се постигнат най-добрите ценови равнища.

По думите ѝ се планира и участие в годишния търг за 2023 г. за слотове и капацитет за регазификация на терминала в Ревитуса,
Гърция.

“Той вероятно ще се проведе през октомври. Паралелно с това водим разговори за осигуряване на допълнителни слотове за 2023 г. и на терминалите за втечнен природен газ в Турция”, добави Златева.

Тя обясни, че търговете ще бъдат на няколко етапа.

“За разлика от предишни процедури, в които нямаше ясно разписани условия, етапи и прозрачно дефинирани критерии за оценка търговете, които днес обявяваме ще преминат през няколко етапа. Има и предварителен подбор на кандидатите, като тук всички заинтересовани лица, търговци, които желаят да участват в тръжните процедури, трябва да подадат писмо за намерение до “Булгаргаз”, като изпълнят изискванията, които сме посочили в тръжната документация”, добави Златева.

Тя обясни, че трябва да е ясна собствеността на компанията да нямат никакви търговски ограничения, да има надеждност по
отношение на обслужващите банки и добра репутация, както и да притежават достатъчен опит в доставките на втечнен природен
газ.

„Булгаргаз” разполага вече с капацитет 10 600 000 MWh годишно на строящия се терминал в Александруполис за период от 10 години.

"Това, което днес обявяваме е голяма стъпка в процеса на диверсификация. През октомври цената на газа е сравнително по-ниска от тази за септември, именно чрез процедурите, които направихме", заяви енергийният министър Росен Христов.

Той обясни, че служебното правителство е фокусирано да осигури доставки на газ минимум до края на отоплителния сезон, а в
идеалния вариант до края на 2023 г.

Колкото до дългосрочния договор за доставка на LNG газ Христов уточни, че сега се стартира процедура, която ще отнеме около 6 месеца и решението за избора на доставчика/доставчиците по тази процедура ще е на следващото редовно правителство. Според него в момента се водят разговори и в Баку имат готовност за доставка на допълнителни количества газ от Азербайджан извън тези по дългосрочния договор, който е за 1 милиард куб. м годишно. По думите му става дума за още 200-300 млн. куб. м.

Христов коментира темата дали обявяването на тези търгове означават, че страната ни спира опитите да си осигури руски газ. Според него за момента няма напредък в преговорите с "Газпром", но и че руският газов монополист не е затворена страница. Енергийният министър уточни, че ако всички преговори за доставка на газ, които се водят в момента, приключат успешно, то страната ни ще разполага с между 50% и 100% повече синьо гориво, отколкото са ни необходими, а Булгаргаз ще получи възможност да търгува със съседните страни и да печели от излишните количества.

Деница Златева уточни, че интерес за доставка на тръбен газ у нас са декларирали и турски компании и че предстои да бъдат организирани и търгове за този

Междувременно независимият преносен оператор „Ай Си Джи Би“ АД (ICGB), който отговаря за търговската експлоатация на интерконектора Гърция-България, обяви, че ще предлага на търгове свободния капацитет по тръбата считано от 1 октомври 2022 г.

Междусистемната газова връзка започва работа с общ капацитет от 3 млрд. м3/г. Около половината – 1,57 млрд. м3/г., вече са резервирани по дългосрочни споразумения, достигащи до 25 години. Останалият наличен капацитет ще бъде предлаган чрез търгове на две от водещите платформи за резервация на капацитет – PRISMA и RBP. ICGB вече е подписала договори с тях и е регистрирана като оператор на преносна система.

Всички търгове ще се провеждат съгласно Тръжния календар на Европейската мрежа на операторите на преносни системи (ЕМОПС), както следва:

За точката на междусистемно свързване на ICGB с DESFA и Трансадриатическия газопровод (TAP) в Комотини, ICGB ще предлага следните продукти през PRISMA:

• Входен твърд капацитет (в права посока)
• Изходен прекъсваем капацитет (в обратна посока)

За точката на междусистемно свързване в Стара Загора между мрежата на „Булгартрансгаз“ и газопровода IGB, ICGB ще предлага следните продукти през RBP:

• Изходен твърд капацитет (в права посока)
• Входен прекъсваем капацитет (в обратна посока)

При активен пазарен интерес към резервиране на наличния капацитет на газопровода, продължаващата война в Украйна и решимостта на Европа да ограничи изцяло доставките на руски газ в бъдеще, се очаква общият капацитет на IGB да се увеличи, достигайки до 5 млрд. куб. м/г.

Това може да се постигне чрез изграждане на компресорна станция в Комотини, Гърция. Такъв план вече е получил одобрение от гръцкия национален преносен оператор DESFA и се очаква да бъде станцията да бъде завършена едновременно с въвеждането в експлоатация на терминала за втечнен природен газ (LNG) край гръцкия град Александруполис. LNG терминалът се разработва в голяма синергия с IGB. Заедно, двата енергийни инфраструктурни проекта ще формират изцяло нов, сигурен маршрут за енергийни доставки за региона на Югоизточна Европа и Западните Балкани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

1

Октим

20.09 2022 в 13:27

Ще въртят, ще сучат, ще обявяват търгове, ще лъжат и ще мажат (както винаги до сега), неуместно ще критикуват, ще говорят малоумни глупости (ПАК както винаги), ще правят дори и революции ... само и само по някакъв начин да угодят, оближат задните “части“ на Газпром и по възмжност отново се обвържат с руските си господари! Жалки и робски нищожества!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!