Прокуратурата започва масови проверки заради наводненията

ОFFNews 08 септември 2014 в 16:05 1772 3

Сотир Цацаров
Снимка: Сотир Цацаров

Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди проверка в Басейновите дирекции, съобщиха от държавното обвинение..

Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров посети наводнената в началото на август Мизия. 

Има нередности, които се повтарят във всички засегнати от наводненията места, съобщиха днес от прокуратурата.

Проверката ще обхване периода от 1 януари 2014 г. до момента.

От Басейновите дирекции са изискани документи, които да потвърдят дали е извършена предварителна оценка на риска от наводнения за всеки район на басейново управление, дали са съставени карти на застрашените от наводнения райони и дали е информирана обществеността за планирани мерки в случай на потоп.

Ще се проверява още дали е имало контрол при поддържане на речните легла, в техническа изправност ли са били водностопанските системи и хидротехнически съоръжения и в какво състояние е необходимата измервателна и контролна апаратура за мониторинг.

ВАП ще провери също така дали кметовете и областните управители са извършили всички дейности по Закона за защита при бедствия чрез единната спасителна система - имало ли е изготвени аварийни планове на водностопанските системи и съоръжения от собствениците или ползвателите им.

24 октомври 2014 г. е крайният срок за завършване на проверката. След това получените резултати ще бъдат обобщени.

Предходна проверка е установила, че масово общинските съвети са отдавали под наем язовири, вместо да отдават тези обекти на концесия. Установени 1809 административни нарушения, след извършени 146 проверки на територията на цялата страна.

68 язовира на територията на страната са в предаварийно състояние и не трябва да бъдат в експлоатация. Данните са на Министерството на околната среда и водите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews