Проф. Владимир Чуков: Вероятно ще има нова много сериозна бежанска вълна вследствие на военните действия на Турция в Северна Сирия

OFFNews 09 октомври 2019 в 19:34 2620 0

Вероятно ще има нова много сериозна бежанска вълна вследствие на военните действия на Турция в Северна Сирия. Това каза за Агенция „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков.

„Няма човек, който след като започва военна операция в такъв широкомащабен профил, протичаща малко повече от хиляда километра от нашата родна граница с Турция, да не се притеснява. Това, което би следвало да очакваме, е много сериозна последствия не само за Турция, но и за съседна Европа“, подчерта той.

„Вероятно ще има нова много сериозна бежанска вълна вследствие на това, което се планира от турските власти да се направи в северните части на Сирия. Можем само с тревога и безпокойство да приемем това, което реши да направи турският президент Ердоган с неговите въоръжени сили“, каза още Чуков.

„Нека да си припомним какви бяха отношенията между Брюксел и Анкара през годините. Нека да си припомним в какви сериозни кризисни моменти изпадаха двустранните отношения и начинът, по който Анкара отреагираше", припомни той.

Чуков изрази съжаление и посочи, че не вярва нито на коментара на Жан Клод Юнкер, нито становището преди няколко дена на Европейската комисия, още по-малко на това, което се случва Източното Средиземноморие. „Не вярвам турците и Ердоган да се стреснат и да се впечатлят и да прекратят каквито и да било действия“, допълни проф. Чуков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови