Президентът в Париж: Промените в климата стават все по-драматични

ОFFNews Последна промяна на 12 декември 2017 в 20:20 2526 1

"Виждаме какви са последствията от промените в климата - те стават все по драматични, засягат икономиките на всички държави, а много хора губят живота си", подчерта Румен Радев. По думите на президента е необходим процес на дълбока трансформация на начина, по който се създават енергия, стоки и услуги. "Затова трябва да спечелим умовете и сърцата на младото поколение. Необходима е нова етика и нова култура в моделите на производство". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Париж по време на световната среща на върха в Париж "Една планета", посветена на климатичните промени.

Не можем повече да се преструваме, че промените в климата не са проблем, и този проблем не може да бъде решен само с ограничаването и забраната на традиционното производство на енергия, нито само с лимитирането на емисиите на парниковите газове, добави държавният глава.

Според Радев в процеса на трансформация трябва да бъдат включени и образователните системи, за да се влагат повече инвестиции в иновативни технологии и проекти. В отговор на въпрос президентът Радев подчерта, че всички хора и институции, ангажирани с климатичните промени са важни и благодари на публично известните личности, които подкрепят и инвестират в тази значима кауза.

Последиците от глобалното затопляне са вече реална заплаха за много държави в света, посочи още българският държавен глава, който е разговарял в рамките на форума с премиера на Бангладеш г-жа Шейх Хасина. По думите на президента една държава с население от 165 млн. души и с много ниска надморска височина, която е застрашена от повишаването на нивото на световния океан, създава заплаха от мащабна миграционна криза.

По време на форума Румен Радев е обсъдил и присъединяването на България към Шенгенското пространство с холандския министър-председател Марк Рюте. "Няма да е толкова лесно, колкото очаквахме. Ще трябва много работа", посочи държавният глава.

По-рано днес президентът Румен Радев участва заедно с ръководителите на делегациите, участващи в срещата на върха в Париж, в работна среща с Еманюел Макрон в Елисейския дворец.