Предложение: Максималната скорост по магистрала да падне до 130 км/ч

Юлиан Христов 11 април 2014 в 07:42 9983 12

Ограничението на скоростта на магистрала да падне от 140 на 130 км/час. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени от депутати. 

Според предложения законопроект, внесен от групата на "Атака", се предвижда промяна в ограничението и по скоростен път - от 120 на 110 км/ч.

През 2012 година Закона за движение по пътищата беше изменен, като максималната скорост за движение по автомагистрали беше увеличена от 130 на 140 км., а беше въведена като максимална скорост за движение по скоростни пътища 120 км.

Според атакистите практиката показва, че увеличението на скоростта по автомагистралите и определената скорост за движение по скоростните пътища от 120 км/час е грешка, която струва живота и здравето на много български граждани, като са нанесени и значителни материални щети. Според депутатите повишаването на скоростта е грешка, най-вече, защото автомагистралите в страната не са изцяло ремонтирани и не са приведени съобразно съвременните нормативи, стандарти и изисквания.

"България е от страните в Европа с една от най-високите разрешени скорости по автомагистралите и скоростните пътища, разбира се, като се изключи Германия, където изобщо не съществува ограничение на скоростта. Там условията и състоянието на автомагистралите и автомобилите, както и културата на водачите е такова, че е безсмислено да се правят сравнения и доводи", пише в мотивите.

По-високата скорост по магистралите беше предложена от депутати от ГЕРБ. 

Други промени в закона предвиждат електронните фишове от мобилни камери отново да бъдат законни. 

Измененията дават възможност за използване на мобилните камери при регламентирани правила, които ще бъдат разписани в специална наредба.

В края на януари Върховният административен съд (ВАС) излезе с тълкувателно решение, според което камерите, които заснемат нарушенията по пътищата, могат да бъдат само стационарни, а фишовете от мобилните камери са незаконни. Отмяната на фишовете мина с мотива, че никъде в закона не са регламентирани условията за употреба на мобилните камери. 

Употребата на мобилни камери ще трябва да бъде регламентирана в наредба, предложена от МВР. От Пътна полиция вече отчитат повишаване броя на катастрофите и пострадалите по пътищата след отмяна на електронните фишове от мобилни камери. 

Други промени в закона предвиждат намаляване на скоростта по магистралите и скоростните пътища. Предложението е скоростта на магистралата да падне от 140 на 130 км/ч, а на скоростен път - от 120 на 110 км/ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!