Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Правителството ще обжалва решението на ВАС за минималната заплата

Владислава Тричкова 26 май 2015 в 17:02 4251 4

Министерският съвет (МС) ще обжалва решението на Върховния административен съд (ВАС), с което съдът отмени размера на минималната работна заплата за тази година. Това заяви вицепремиерът Ивайло Калфин по време на заседание на Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) днес. 

Социалните партньори се събраха на извънредно заседание с една единствена точка за разглеждане: минимална работна заплата за 2015 г. 

По време на срещата страните не стигнаха до единно решение. 

Председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев бе категоричен, че минимална работна заплата в размер на 380 лв. не съответства на икономиката в страната ни. "Даваме си сметка, че в България доходите са ниски и затова се борим за увеличение на МРЗ, но това дава повече шанс на сивата икономика." Според Василев обаче заради високата заплата спада търсенето на работна ръка, липсва мотивация за повишаване на квалификацията, а много фирми назначават служителите си на 4 часа, като те реално работят по 8. 

По думите му съществува решение и то е минималната заплата да се договаря по икономически сектори. Така например в шивашката индустрия възнаграждението ще е по-ниско, но при компютърните специалисти ще е в пъти по-високо, поясни Велев. 

Позицията на КНСБ бе противоположна. Според синдиката минималната заплата може да действа и стимулиращо. 

"Радвам се, че чувам готовност от всички социални партньори за промяна на механизма за определяне на минималната заплата", каза в заключение Калфин. "Много ще се радвам, ако намерим по-добър вариант", добави той.

След заседанието пред журналисти вицепремиерът сподели, че вече има създадена работна група, която работи по въпроса минималната заплата да се определя по по-прозрачен начин.

"Всички участници изразиха желание минималната работна заплата да се определя по по-прозрачен начин. Едва ли може да се случи механично, но има създадена работна група, която работи по този въпрос. Надявам се да има конкретни действия", коментира Калфин. 

Припомняме, че в края на миналата година беше решено минималното възнаграждение да бъде увеличено на два пъти с по 20 лева – от първи януари и от първи юли. Решението обаче беше взето, без да е обсъждано на тристранен съвет. Ето защо, въпреки че първото увеличение влезе в сила, Върховният административен съд реши да отмени решението на управляващите.

Правителството ще трябва да издаде ново постановление за размера на минималната работна заплата, а проектът ще бъде обсъден от социалните партньори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews