Постоянен арест за Румен Божинов – Цайса по искане на Виена

OFFNews 03 април 2015 в 18:40 7888 1

Снимка haskovo.net.

Хасковският окръжен съд определи постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” за 60-годишния Румен Божинов – Цайса, бивш зам.-шеф на митниците.

Митничарят е арестуван на ГКПП Капитан Андреево при влизането си в страната от Турция миналия понеделник - по искане на австрийските власти. Издадена му е и европейска заповед за арест на 1 април.

Искам да се явя пред властите, за да докажа невинността си. Желанието ми е да не бъда задържан, каза пред съда Божинов, цитиран от haskovo.net.

Според Георги Еленков, адвокат на Божинов, при влизането си в България митничарят дори не е подозирал, че се води наказателно преследване спрямо него.

Според адвоката, обвиненията идвали от австрийка, с която Божинов имал близки отношения. 

Румен Цайса е обвинен от прокуратурата във Винер-Нойщадт в четири тежки престъпления – подправяне на официален документ, изнудване в особено тежка форма, злоупотреба с доверие, измама в особено големи размери.

Прокурорската преписка в Австрия е от 26 февруари тази година, а европейската заповед за задържане – от 1 април.

На следващото съдебно заседание Хасковският съд ще разгледа процедурата по екстрадицията на митничаря.

Не знам дали си спомняте за Румен Цайса, който беше служител на специалните служби и - за който стана известно, че - е назначен на висока длъжност в митниците и обслужваше контрабандните канали, осъществявани през “Митница Варна” от Дидо Дънката, заяви на пресконференция на ДСБ през август 2013 г. Атанас Атанасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!