Quantcast

Съдът отказа екстрадиция на съучастника на братя Кауши

Решението се отнася само по първата заповед за арест - за отвличане на детето му

Последна промяна на 16 януари 2015 в 16:31 6022 6

България няма да предаде на Париж арестувания у нас 29-годишен хаитянин с френски паспорт Фриц Жоли Жоашен. Tова реши Хасковският окръжен съд, но решението се отнася само по първата Европейска заповед, подадена за екстрадацията на Жоашен - за отвличане на детето му.

На първото заседание хаитянинът с френски паспорт призна за среща с Шериф Кауши преди да напусне Франция.  Самият Жоашен се съгласи доброволно да бъде екстрадиран. Зам.-окръжният прокурор на Хасково Дарина Славова заяви днес пред Темида, че не поддържа искането за екстрадирането на Жоашен.

Обвинителката поясни, че в соченото като престъпления по френското законодателство, не представлява такова по българския Наказателен кодекс и няма аналог у нас. Затова тя посочи, че не са на лице предпоставки за екстрадицията на Жоашен по тази Европейска заповед. Според мотивите на магистратите, престъплението, че взел детето си и го отвел зад граница, е наказуемо по френските, но не и по нашите закони.

По втората европейска заповед за екстрадирането на Жоашен, заради подготовката на касапницата в "Шарли Ебдо", съдът започна да заседава в 15 ч., но отложи решението си за вторник.

Соченият като участник в групировката, подготвила кървавия атентат в Париж на 7-ми януари Фриц Жоли Жоашен е водил редовно 3-годишния си син Абдел на арабско училище във френската столица, стана ясно от показанията в съдебна зала днес. По време на заседанието на Хасковския окръжен съд бяха прочетени показанията и на съпругата на 20-годишния парижанин Заем пред френската полиция. Именно майката на Абдел сигнализира парижките власти в края на миналата година, че съпругът й е отвлякъл сина им и тя има опасения, че се опитва да го изведе към Сирия, където момчето да се обучава в джихад.

В петък магистратите разгледаха по същество двете европейски заповеди за арест, издадени за Фриц Жоли Жоашен. Първата от тях е по жалба на съпругата му от тунизийски произход Зайнем Сиоар. Тя сигнализирала в края на м.г., че мъжът й се опитва да изведе през Турция в Сирия 3-годишния им син Абделрахман. Там, според френските разследващи, детето трябвало да бъде обучавано в радикален ислям.

Рано сутринта на 1 януари т.г. Фриц-Жули бе задържан на граничния пункт "Капитан Андреево".

В съдебната зала Жоашен бе охраняван от 7 полицаи с бронежилетки, а палатата на Tемида бе пълна с репортери от международни агенции и тв екип от Румъния. Фриц Жоли Жоашен отказа да дава изявления, но отрони, че не се чувства виновен за нищо. В началото на първото заседание той дори започна да проявява капризи и поиска смяна на преводачката си, която му превеждаше перфектно и в предишното му явяване пред Темида. "Искам да ми превежда мъж, не я разбирам добре", увърташе 29-годишният мъж. Съдът обаче отхвърли това искане.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.01 2015 в 09:54

е са да не вземете да го пуснете?

16.01 2015 в 22:42

Какви са тия прокурори в хасково - защо го държат тука какво ще го правят то той тук няма обвинения има в париж , искат си го Защо не го ексрадират
Какви са тия правят се на интересни единствено

16.01 2015 в 21:39

Малеее дали му е гадно. От един месец се моли да го екстрадират, а нашите се туткат, докато той виси в хасковския арест. Бас държа че и в Гуантанамо е по-готино от Хасковския арест.

16.01 2015 в 20:37

Хо-Хо-Хо, вуйчо ви как е разтворил анала, така, както и татко му не му го е разтварял... Леко, вуйчо, да се не намъкне нЕкоя "Булава" вътре, Хо-Хо-Хо!

16.01 2015 в 19:17

По второто обвинение вероятно ще бъде екстрадиран.Но, за да бълва помия ,ТАСС 1 секунда след края на днешния процес е излъчила за света съобщение,че България е отказала да екстрадира терорист ,свързан с френските нападатели. Такива са им всичките "обективни и добронамерени" новини. Газ пикаят ,че им го на-укваме при всеки удобен момент и че великият Чичо Сам е наш закрилник.

16.01 2015 в 18:56

Този много внимателно е следил как се развива делото в САЩ срещу обвинените за 11 септември и използва същите трикове, но тук не минават. На делото в САЩ миналата година, имаше огромен гаф, защото се повреди преводаческото оборудване. Преводачите превеждаха без слушалки в залата, но по-важното е, че адвокатите поискаха да се изчете на глас в залата обвинителният акт - десетки страници, които се четат на глас и превеждат. Това причини пълен хаос в залата.

Този се опитва да постигне същия хаос, плюс да унижава преводачите, и се радвам, че не му минават номерата. Чакам с нетърпение да влезе в български затвор.