Посланикът на Израел: Няма да се борим с хората в Газа, но трябва да защитим нашите граждани

OFFNews 09 октомври 2023 в 09:16 2152 0

н.пр. Йоси Леви Сфари

Снимка Нова тв, екранна снимка

н.пр. Йоси Леви Сфари

"Преброихме над 800 жертви. Всеки гражданин на Израел, който е бил близо до терористите, е бил отвлечен или убит", заяви посланикът на Израел у нас н.пр. Йоси Леви Сфари в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия.

„Не говорим за човешки същества. Това са зверове, които правят неща, които демократичните общества не могат да си представят”, каза дипломатът.

Попитан какво следва оттук нататък, той коментира, че най-напред правителството трябва да реши как да се справи със ситуацията със заложниците и да преговаря с "Хамас" за безопасността им.

По думите му атаката е била неочаквана, защото напоследък Израел направил много за подобряване на икономическото състояние на Газа:

"Ние няма да се борим с хората в Газа. Израел прави изключително много да подобри икономическото положение на Газа. Всеки ден 20 000 души от Газа влизат в Израел да работят, даваме електричество, горива, даваме възможности за подобряване на тяхната индустрия. Смятахме, че ако икономическото положение в Газа се подобри, ще се подобрят и отношенията."

По думите му не става въпрос за война между армии, а за терористична организация, за която няма граници и може да направи всичко.

Дипломатът не изключи ескалация на конфликта:

"Газа е много гъсто населена и нямаме никакво намерение да правим каквото и да било срещу мирното население на Газа , но трябва да защитим нашите граждани и ще направим каквото е необходимо."

Посланик Йоси Леви Сфари коментира още, че Израел няма представа как ракетите за атаката от 7 октомври са влезли в Газа: "Някои са произведени там. Но няма съмнение, че има помощ отвън. (...) Иран е заплаха не само за Израел, а за света. Това е задният двор на Европа. Не можем да позволим тази ситуация да продължава."

Дипломатът благодари за съпричастността и подкрепата на българите и българските власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки