Почитаме Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

OFFNews 02 юни 2021 в 07:00 1591 0

Снимка БТА/Любомира Филипова

Днес почитаме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Навършват се 145 г. от смъртта на гениалния български поет и революционер.

Поклонение и ритуал по поднасяне на венци и цветя ще има на връх Околчица от 11:30 ч.

В Пловдив ще има военен ритуал, поклонение, тържествено слово и полагане на венци и цветя от 11:30 ч пред паметника на Христо Ботев в Цар-Симеоновата градина. Слово ще произнесе проф. д-р Даниела Дженева - директор и главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тракия“. В церемонията ще участват Военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон – Пловдив - почетна рота и венценосци, комитет „Родолюбие“ и комитет „Васил Левски“.

В София от 10:30 до 13:30 ч. в пространството при паметника на Васил Левски на бул. „Васил Левски“ ще се проведе четене по повод Деня на Ботев. В инициативата на Регионалното управление на образованието и Столична община ще се включат 30 ученици от софийски училища. Това е второто издание на "В пантеона на свободата".

Церемонии ще има в Бургас, Варна и други градове.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва за първи път във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!