Пенсия от 1300 лв. след 130 години стаж

OFFNews 08 април 2015 в 09:20 5318 3

130 години стаж ще трябват за пенсия от 1300 лева, ако средният осигурителен доход у нас продължи да расте със сегашното темпо. Другият вариант е той да се увеличи 8 пъти. Това обясни икономическият експерт Мика Зайкова по Нова тв. 

Тя коментира пенсионната реформа, планирана от социалния министър Ивайло Калфин, която предвижда парите на възрастните да достигнат този размер след 15 години. 

„За да се получи пенсия от 1300 лв., средният осигурителен доход трябва да бъде 3250 лв. Към момента той е 680 лв., което значи, че трябва да го повишим 8 пъти. Така поставено, моето конструктивно предложение е да се пенсионираме на 105 години с 5000 евро пенсия”, каза още Зайкова.

Експертът обясни по каква формула се определя пенсията на всеки един гражданин: „Ивайло Калфин предложи да се увеличи коефициента за осигурителен стаж, ако ръстът на икономиката и бюджета го позволяват. Личната пенсия се формира като средният осигурителен доход се умножи по осигурителния стаж, разделен на 100 и умножен по индивидуалния коефициент (който се образува за хората, които са работили преди 1997 г.)".

„В момента 1/3 от дохода ни отива са пенсионна вноска. Не може да се генерира несправедливост в пенсионната система”, заяви бившия министър на труда и социалната политика и настоящ председател на Института за семейна политика Христина Христова. „Не можем да искаме големи пенсии от система, в която не влиза нищо”, допълни Зайкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!