Първа помощ при бебета и деца

„Градски легенди” и съвременна първа помощ на деца

Марияна Манушева, FirstAidbg.com 18 февруари 2016 в 13:18 18532 1

Човек по природа е недоверчив, но често не е склонен да положи допълнителни усилия, за да провери дали това, което е чул отнякъде, е истина, или повсеместно разпространявана заблуда. Така е и с някои от техниките за оказване на първа помощ при бебета и деца, които често се предават от уста на уста, обикновено съпроводени с някой пикантен разказ за това как еди-кой си така спасил детето на някого.

Разбира се, често интуитивните мерки, които майката или бащата предприемат, когато се случи инцидент с детето, нямат отрицателни последствия и то се възстановява успешно. Понякога обаче тези импулсивни действия не са в състояние да помогнат, а дори може да доведат до допълнителни увреждания.

Всеки е чувал за това как майката на наш познат от детството го е хванала за краката и го е „изтръскала” с главата надолу, когато се е задавил и за малко е щял да умре. Вероятно си спомняте и как баба ви е карала братовчеда да легне по гръб на леглото с главата назад и вдигната лява ръка, за да не му „изтече” кръвта от носа, когато е започвало да му тече кръв просто така, без причина. И почти сигурно всеки помни онази пареща болка, която като за наказание следва падането от колелото и ожулените колена, богато поляти със спирт или с ракията на дядо за дезинфекция.

Съвременните мерки за първа помощ се разработват и проучват от групи медицински специалисти, работещи в няколко световно признати организации и се актуализират на базата на резултатите от изследванията за ефекта от тяхното приложение и начина, по който се усвояват и изпълняват от обикновените хора, за които са предназначени. С времето някои техники за оказване на първа помощ отпадат или се променят, защото статистиките показват, че те са неефективни или дори рисковани, други пък – защото са твърде сложни или объркани и хората често не ги запомнят и изпълняват правилно.

Ако човек не осъвременява своите знания и умения за оказване на първа помощ, рискува мерките, които прилага, да бъдат неефективни или даже опасни, както за самия него, така и за пострадалия. А когато става дума за дете, едва ли някой родител би искал да поема неоснователен риск.

Съвременната първа помощ за деца дава някои прости, но доказали своя ефект действия, които може да предприемете в случай на някой от типичните инциденти, които най-често се случват на децата.

Задавяне на бебе

Първа помощ: Ако бебето може да издава звук и да кашля, гушнете го и изчакайте да изкашля предмета, който запушва дихателните пътища, без да го удряте по гърба или да го друсате с главата надолу. В случай че бебето не може да изкашля предмета или не може да издава звук и да кашля ефективно, необходимо е да приложите специфична техника с удари по гърба и притискания върху гърдите, като главата и гръбнака на бебето се поддържат стабилни. Техниката е проста и може бързо и лесно да бъде усвоена и приложена от всеки родител, баба и дядо, батко или кака.

„Градски легенди”: "Изтръскването" на бебето с главата надолу е опасно и не се препоръчва като мярка за първа помощ, защото бебетата имат големи и тежки глави, за сметка на по-слабите си вратове и неукрепнали мускули. При разтърсване, от една страна, разклащането на тежката глава може да увреди вратните прешлени, от друга - разклащането на мозъка и сблъсъка му със стените на черепа може да доведе до мозъчни кръвоизливи и оток, които да причинят сериозни увреждания и дори смърт.

Кръвотечение от носа

Първа помощ: Когато детето има кръвотечение от носа вследствие на спукани капиляри, необходимо е да го сложите да седне спокойно, наведено напред и да притисне с кърпичка кървящата ноздра отвън за 10 минути. Може да поставите в скута му кърпа или купа, в която да се стича кръвта, за да не цапа дрехите си. Дишането трябва да става през устата, носът не бива да се духа скоро след това, за да не се предизвика повторно кръвотечение. Поставянето на студени компреси на челото и тила помага на кръвоносните съдове да се свият и по този начин действа кръвоспиращо.

„Градски легенди”: Вдигането на главата назад, така че кръвта да се стича в гърлото е безмислена и опасна мярка. От една страна, кръвта, която отива в стомаха, не се връща обратно в кръвообращението и не носи полза за организма, от друга – това може да предизвика задавяне или повръщане.

Рани

Първа помощ: При малки и повърхности рани съвременните проучвания показват, че най-доброто средство за почистване е измиването с течаща вода и чистата превръзка, която покрива мястото на нараняването и предпазва от допълнително замърсяване. Почистването с разтвор за рани може да се направи, когато нямате на разположение течаща вода.

„Градски легенди”: Ако използвате разтвор за почистване на рани, имайте предвид, че за почистване на самата рана трябва да се използват разтвори на водна основа, без съдържание на алкохол. Обратното е не само неприятно и болезнено, но и забавя процесите на заздравяване на раната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови