Как да окажем първа помощ при гълтане на езика

Марияна Манушева, FirstAidbg.com Последна промяна на 15 януари 2016 в 13:53 359817 26

Често чуваме хората да употребяват този израз в новините, в разкази, във филми… „глътна си езика” и ... Какво означава това и защо е толкова опасно и може да доведе до смърт? Може ли нещо или някой да промени фаталния изход?

Когато човек изпадне в безсъзнание, мускулите се отпускат и той не може да реагира на шум, дразнение и болка. Не може да се премести, ако не му е удобно и не може да каже, ако нещо го боли.

Езикът е мускулест орган, който също се отпуска в състояние на безсъзнание. Тогава, ако човек лежи на гръб, коренът на езика пропада назад в гърлото и запушва дихателната тръба. Човекът е безпомощен и не може да се защити или да даде знак, че нещо не е наред. Оставайки в това положение със запушени дихателни пътища, след 3 минути без кислород в мозъка започват да настъпват трайни увреждания и скоро след това човекът загива.

Кой е той? Случаен минувач… нечие дете, майка, любим, брат…

Дори в най-цивилизованите общества в света, където системата на спешната помощ е развита почти до съвършенство, хората отдавна са осъзнали, че без намесата на свидетелите на инцидента, при животозастрашаващи състояния битката често би била загубена.

В съвременна Европа, в най-развитите системи за оказване на спешна помощ средното време за пристигане на линейка на мястото на инцидента е от порядъка на 5-8 мин.

Само след 3 мин. без кислород клетките в човешкия организъм започват да загиват!

Ами аз просто минавам… по-добре да не пипам… има си лекари за тая работа…

Ако свидетел на инцидента реагира веднага като освободи дихателните пътища на пострадалия, той има шанс да дочака линейката и да оцелее.

Съвременните насоки за оказване на първа помощ в такава ситуация дават прости указания за действие. Те не изискват медицинска подготовка и могат лесно да бъдат приложени от всеки, дори от дете. Необходимо е само няколкочасово практическо обучение.

Първа помощ при безсъзнание

След като се увериш, че за теб няма опасност на мястото на инцидента, приближи се до пострадалия и коленичи до него.

Разтърси го внимателно за раменете и му извикай високо и ясно „Чуваш ли ме? Какво стана?”.

Ако той не реагира, това означава, че е в безсъзнание и ако лежи на гръб е в опасност за живота. Необходимо е да поставиш едната си ръка на челото му и да отведеш главата назад, а с два пръста на другата си ръка да повдигнеш брадичката му нагоре. В това положение, коренът на езика се опъва и освобождава дихателните пътища, така че да може да преминава въздух и пострадалия да диша спонтанно.

Не бъркай в устата му, освен ако не виждаш предмет, храна или друго, което може да причини задушаване. Не се опитвай да издърпаш езика навън. Отвеждането на главата и повдигането на брадичката е безопасен и достатъчно ефективен метод за освобождаване на дихателните пътища.

Без да отпускаш главата му, наведи се и провери дали пострадалия диша.

Ако диша нормално, но все още е в безсъзнание, за да поддържаш положението с отворени дихателни пътища, може да го обърнеш настрани в стабилно положение и с отведена назад глава.

Не забравяй да извикаш линейка на тел. 112 и докато тя дойде, периодично проверявай дали пострадалият все още диша.

Просто е. Но често простите действия правят чудеса. Могат и да спасят живот. Не се изисква нечовешки героизъм или диплома от университет. Може би само чувство за отговорност и мъничко смелост. Да се подготвиш и да не се поколебаеш да използваш уменията си в критичен момент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.04 2016 в 21:38

@ az

В пост № 14 и № 19 е отговорено ясно на това кое е с приоритет в такава ситуация.

16.04 2016 в 21:35

@ seth
Ако е епилептик също си има правила какво се прави и какво не, накратко КАТЕГОРИЧНО Е ОТХВЪРЛЕНО поставянето на лъжици, дръжки и каквеито и да е други предмети в устата на пострадалия. Ако след преминаване на гърча остане в безсъзнание, освобождаването на дихателните пътища става по същия начин каккто е описано в статията.

12.03 2016 в 11:04

Кво ще помагаш , те са на 4-5 промила тия хора. Като искат да се убиват, да се убиват

11.03 2016 в 11:39

А защо давате съвети, които са само за една ситуация, които съвети в много други ситуации могат да навредят.
Ако човека е претърпял падане или катастрофа, и е в безсъзнание без да си е глътнал езика и тръгнеш да то въртиш и да му мърдаш главата, ако има травма по прешлените на врата??
Какво праим - да не стане инвалид от врата надолу? Голяма помощ ще му се окаже!

11.03 2016 в 09:54

Ако човекът обаче е епилептик и си е глътнал езика непременно трябва да се бръкне с лъжица или тъпата страна на нож и да се извади, защото по гореописания начин направо е пътник. Също така трябва да се внимава да не захапе ръката ви. Разбира се, ако има пяна, значи не си е глътнал езика и в никакъв случай не трябва да се пипа докато пристъпа не отшуми сам.

21.01 2016 в 13:28

МНОГО ХОРА ЩЯХА ДА БЪДАТ СПАСЕНИ ,АКО ВМЕСТО БЛУДКАВИТЕ РЕКЛАМИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА КОИТО ДЕЦАТА НАУЧАВАТ НА ИЗУСТ ПУСКАХА ВСЕКИДНЕВНО КЛИП КАК СЕ ПРАВИ ТОВА ,ИЛИ ПРОСТО НЯМА СПОНСОР ЗА ТАКАВА РЕКЛАМА ?

20.01 2016 в 00:04

Много полезна статия!Както и някои от коментарите под нея :-)
Както става ясно и от картинката, човек не си "гълта" езика, а просто коренът му пада и запушва долната част на гълтача и дихателните пътища. Ако човек не диша повече от 3-5 мин, мозъкът му умира. Та тогава не е от значение, дали има нестабилна шийна травма или не. За опита да окажете първа помощ не можете да носите отговорност - наказателна или гражданска (освен ако не сте лекар). Комбинацията от двете прости техники: повдигане на брадичката/отвеждане на главата назад осигурява проходими дихателни пътища в поне 80% от случаите, като е сравнително безопасна, дори и в услодията на травма на шията.Ако и тогава няма дишане или трябва да пристъпите към обдишване "уста в уста" и "външно сърдечно притискане" (някога го наричахме просто "сърдечен масаж" - но това само ако сте обучавани), или да почакате пристигането на професионалисти, но с осигуряването на проходими дихателни пътища вече давате шанс на пострадалия. Всъщност, ако се опитате да отворите устата на пострадалия и да му "извадите" езика, на практика, запушвате още по-силно дихателните пътища.
Между другото всички, притежаващи шофьорски книжки трябва да имаме минимални познания по оказване на първа помощ, ама на - при инцидент народа вика "глътна си езика" и прави точно обратното на това, което трябва...

19.01 2016 в 23:34

@KIKO

Има опасност, разбира се. Хубавото на съвременните насоки в първата помощ е, че дават ясни препоръки и насоки, базирани на много опит. В случая приоритета е дишането - грубо казано нищо по-лошо от това да не диша не може да му направиш... Вероятността да помогнеш с това си действие е по-голяма от тази да навредиш с него (или с бездействието си).

Конкретно за примера с катастрофата: По принцип тежко пострадал се мести само при пряка опасност за живота му - например, ако колата гори... или, ако е в безсъзнание - тогава опасността от задушаване е съвсем пряка и пострадалия трябва да се постави в подходяща поза с отворени дихателни пътища. Всички други "ако" са на второ място.

18.01 2016 в 20:31

Може ли да запитам ако е катастрофа и врата му е счупен няма ли опасност да го спасим и в същото време да му повредим гръбначния мозък пти дърпането на главата назад. И няма ли да носим отговорност за това си действие?

18.01 2016 в 16:48

Би било добре някой да пуска редовно такива статии. Не се знае кога ще се окаже не само важно, но и животоспасяващо за някого. Едно време в училище ни учиха на поне основните правила за първа помощ. И то в ОУ. Съмнявам се, че сега това се прави. Споделям статията.
 
X

Парламентът на живо