Осъдиха "Технополис" за нелегално пускане на музика

OFFNews Последна промяна на 30 юли 2015 в 16:16 7889 6

Търговска верига „Технополис“ и фирма „Ефект – 3“ ООД, чиято собственост са Bar & Dinner „Марайа Фюжън“ и „ Марайа“, както и хотел „Гранд Виктория“ в Слънчев бряг, ще трябва да заплатят обезщетение, тъй като са пускали музика в търговските си обекти, без да са уредени авторските права. Това реши Софийски градски съд в две отделни свои решения, които не са обжалвани от двете фирми, съобщават от Музикаутор.

„Все още много собственици на заведения и търговски обекти нарушават закона, защото не са запознати с регулациите по отношение на авторските права. „Технополис“ и „Ефект – 3“ ООД, обаче, са големи ползватели и за тях не може да има извинение. Живеем в държава – част от Европейския съюз, в която правата на авторите са уредени в Закона за авторското право и сродните му права, и всяка фирма трябва да се съобразява с тях“. Това изтъкна изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров по повод решението на съда.

Той информира, че Музикаутор има активна политика за водене на съдебни дела срещу некоректни ползватели и в частност – фирмите, опериращи на територията на страната, които имат заведения и търговски обекти.

Основната цел на сдружението е да припомни на тези фирми, че трудът на авторите, чиято музика привлича и задържа клиентите, също трябва да бъде възнаграден и че това е гарантирано от закона.

Неотдавна бяха санкционирани и заведения в Кюстендил поради същата причина. 

Всеки ползвател може да използва музика от целия световен и местен репертоар, като сключи договор с Музикаутор за авторските права и с Профон – за изпълнителските и продуцентските. Заедно с това членовете на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите могат да се възползват от допълнителна браншова отстъпка в размер на 50%.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.07 2015 в 13:48

До 05 - Евала! Едно стойностно мнение. Точно такава е логиката.

31.07 2015 в 11:05

никой, който си слуша музика за собствен кеф или си прави частно парти, не е задължен да плаща авторски права. ама ако музиката ти помага, за да изкарваш пари, редно е да споделиш нещо и за нея, щото тя не се прави без пари!

31.07 2015 в 10:29

А ако слушам примерно Спотифай, и съм си платил таксата към тях?

30.07 2015 в 18:47

Има достатъчно музика под Creative Commons / Open Source Track / и т.н. За нея пак ли трябва да се плаща на музикаутор?

30.07 2015 в 17:36

От така написаната статия се разбира, че е задължително договорът да е с точно тези организации, а всъщност има и други, с които търговските обекти биха могли да уредят правата на използваната музика. Иначе поздравления за решението - крайно време е да се сложи ред в тази сфера.

30.07 2015 в 16:53

Можело да слушаш каквото си искаш, само им дай пари на музикаутор, и бизнес 'къфто си искаш ша въртиш, само си плати такса сигурност на местната мутра.
Сега малко ми е притеснено, като си слушам ютубата докато съм на работа, да не ме осъдят и мен, че не съм си платил на правилната мутра за авторските права?!?! Не, че някога са виждали на живо авторите и изпълнителите които слушам.