Осъдиха "Технополис" за нелегално пускане на музика

OFFNews 30 юли 2015 в 16:16 8849 6

Търговска верига „Технополис“ и фирма „Ефект – 3“ ООД, чиято собственост са Bar & Dinner „Марайа Фюжън“ и „ Марайа“, както и хотел „Гранд Виктория“ в Слънчев бряг, ще трябва да заплатят обезщетение, тъй като са пускали музика в търговските си обекти, без да са уредени авторските права. Това реши Софийски градски съд в две отделни свои решения, които не са обжалвани от двете фирми, съобщават от Музикаутор.

„Все още много собственици на заведения и търговски обекти нарушават закона, защото не са запознати с регулациите по отношение на авторските права. „Технополис“ и „Ефект – 3“ ООД, обаче, са големи ползватели и за тях не може да има извинение. Живеем в държава – част от Европейския съюз, в която правата на авторите са уредени в Закона за авторското право и сродните му права, и всяка фирма трябва да се съобразява с тях“. Това изтъкна изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров по повод решението на съда.

Той информира, че Музикаутор има активна политика за водене на съдебни дела срещу некоректни ползватели и в частност – фирмите, опериращи на територията на страната, които имат заведения и търговски обекти.

Основната цел на сдружението е да припомни на тези фирми, че трудът на авторите, чиято музика привлича и задържа клиентите, също трябва да бъде възнаграден и че това е гарантирано от закона.

Неотдавна бяха санкционирани и заведения в Кюстендил поради същата причина. 

Всеки ползвател може да използва музика от целия световен и местен репертоар, като сключи договор с Музикаутор за авторските права и с Профон – за изпълнителските и продуцентските. Заедно с това членовете на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите могат да се възползват от допълнителна браншова отстъпка в размер на 50%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови