Общинско жилище приютява санитарката, прокудена от селото си, защото работи в COVID отделение

Александра Маркарян Последна промяна на 16 ноември 2020 в 10:54 5569 1

Снимка bTV

Йорданка Желязкова

Изпитах срам. И гняв. Още утре, ако Йорданка пожелае, ще бъде настанена в оборотно жилище от общинския фонд.

Така отговори кметът на Бургас Димитър Николов снощи на потресаващата реакция на хора от бургаското село Равнец срещу санитарка, която работи в COVID отделението на университетската болница в областния град. Тя бе прокудена от дома си, защото "три майки и две баби" - както се изразява дъщеря ѝ Пенка - я смятали за опасна. Внучките, първокласнички, ѝ също не са желани в училище.

"Майко, недей идва. Забранено е ти да се прибираш" - чува жената по телефона. "Бях целодневна, 12 часа. Отидох на плажа, под моста да спя - плаче Йорданка пред bTV, която вчера разказа за случая. - Защо ми забраняват да се прибирам? Каква ми е вината? Че съм решила да помагам на хората?"

Едната вечер жената спи на плажа. Втората - в отделението.

"Скочиха върху мен - защо допускам децата - дъщеря ми и племенницата ми - да ходят на училище. Казах им, че майка ми е напълно здрава" - разказва Пенка.

Това не е достатъчно.

"Ако тя продължава да си води децата, ние ще спрем нашите, защото децата са преносители - настръхва Ваня Иванова, майка на първокласник. - Кой казва, че бабата не е болна? Колко лекари и медицински сестри починаха, въпреки че са с предпазен екип?"

"Да се изолира сама жената и това е, за да са спокойни всички родители" - допълва Недялка Василева.

Директорът на училището се подчинява. "Има напрежение, защото ако случайно се случи това нещо, не мога аз да нося този кръст след това" - са думите на Панайот Цветков, директор на Основно училище "Св. св. Кирил и Методий".

От сряда двете първокласнички не са на училище. Едната е развило грипоподобни симптоми.

"Моля министърът на здравеопазването да успокои хората, да им каже, че не влачим зарази, защото спазваме всички медицински указания - умолява Илияна Баръмова, старша медицинска сестра в Първо хирургично отделение в МБАЛ - Бургас.

Но не. Или Йорданка да не се прибира, докато работи в COVID отделението, или внуците ѝ да не ходят на училище - не отстъпват селяните.

Кметът на Бургас е потресен от случилото се и се намесва. Публично обещава общинско жилище. Казва, че е готов да говори с всеки човек от Равнец, "който заради личните си страхове се е наел да взема решение за друг живот - в случай - този на Йорданка".

От негова публикация във Фейсбук става ясно, че ако директорът е спрял децата от училище без болничен лист или друга основателна причина, ще "трябва да даде своите отговори пред обществото".

"Всички имаме притеснения. Но на какво ще научим децата? На емпатия? На благодарност и съпричастност? Или на елиминиране на достойнството на човек заради собствените ни страхове. Отказвам да вярвам в това.

Както и на това, че само във фейсбук и на собствените си тераси с фенера на телефона можем да бъдем съпричастни към лекарите и медицинския персонал. Отказвам да вярвам и в това" - завършва Николов.

Гледах репортажа за санитарката Йорданка Желязкова, която работи в COVID отделение на УМБАЛ. Изпитах срам. И гняв. Още...

Публикувахте от Димитър Николов в Неделя, 15 ноември 2020 г.

OFFNews изпрати въпроси към общината, за да провери настанена ли е вече жената, какво ще се случи с децата, кога ще бъде върната у дома. Очакваме отговорите и щом ги получим, ще ви информираме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови