Областите Перник, София, Плевен и Стара Загора са най-неподготвени за зимата

OFFNews 14 ноември 2014 в 12:46 3173 0

Областите Перник, София, Плевен и Стара Загора са най-критичните и неподготвени за зимата, каза председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Лазар Лазаров на пресконференция днес.

Лазаров допълни, че в тези области снегопочистващите фирми са най-слабо подготвени.

"В област Смолян фирмата има готовност за работа, но договорът й изтича след месец. Текат преговори с фирми и област Смолян няма да остане без сногопочистване. Причините за тази ситуация на места е свързана с финансови проблеми, а в други с административни“, допълни шефът на АПИ.

Той обясни, че областите, които са най-добре подготвени за зимата са Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Търговище, Силистра, Разград, Кърджали и Благоевград.

Лазаров каза още, че някои планински проходи ще бъдат затворени през зимния сезон, за да се избегнат инциденти. Той обясни, че се е стигнало до това решение, защото през зимата падналия там сняг там затруднява спасяването на хората, които са опитали да преминат през проходите.

„Поради тази причина ще направим трайно затваряне на тези пътищата. Ще ги затворим, така че да не може да минават никакви автомобили – леки, товарни, високопроходими или каквито и да било“, допълни Лазаров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови