Студ, сняг и вятър сковаха страната (обновена към 19:30)

OFFNews 25 октомври 2014 в 13:09 7962 6

Заради силния вятър и обилния снеговалеж в някои части на страната има съборени дървета и клони.

Снегът предизвика затруднения в движението на автомобили по основни пътни артерии. Има закъсали коли и тирове.

В Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е сформиран оперативен щаб заради извънредната метеорологична обстановка.

Някои от проходите от републиканската пътна мрежа са затворени за почистване.

В 10.00 часа тази сутрин е спряно движението на автомагистрала "Тракия" в двете посоки за почистване на пътното платно от падналия сняг. Проходът на Републиката също е затворен за почистване. Намалена е видимостта в прохода Шипка заради обилния снеговалеж и силния вятър. Паднали дървета и натрупал сняг затрудняват движението по пътищата в Родопите.

Превозни средства могат да се движат в проходите "Владая" и "Петрохан". Пътищата от Габрово към Трявна, Дряново и Севлиево са проходими при зимни условия, почистват се и се опесъчават.

Вследствие на обилни валежи е прекъснато движението на влаковете в няколко железопътни участъка в страната. Влаковото движение е спряно между гарите Димитровград-север – Меричлери, и между гарите в Димитровград и Хасково.

Поради снеговалеж и силен вятър е преустановено движението и между гарите в Дебелец и Плачковци.

Има скъсани жици от електропреносната мрежа, а десетки хиляди абонати на ЧЕЗ са без ток. Най-засегнати са общините Троян и Самоков, както и южната част на София, в полите на Витоша.

Агенцията "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и с повишено внимание.

В областите Бургас, Ямбол, Кърджали, Хасково и Смолян е обявен червен код заради обилни валежи и силен вятър. Река Хасковска преля и наводни част от центъра на Хасково. Оранжев код пък е обявен за днес в 14 области, а жълт- за 7 области на страната. Предупреждението е заради бурен вятър, интензивни валежи от дъжд и снежни виелици.

В Бургас е обявено и бедствено положение заради лошото време. Високите вълни са залели Северния плаж. Залети са и ниските брегове на Несебър и Поморие. В Поморие жена е пострадала от дърво, повалено от силния вятър. 50 души са евакуирани от къщите си от вилна зона „Черница“ край Бургас заради проливните дъждове и силния вятър. 

Бедствено положение е обявено в община Габрово от 14.00 часа. В сила е забрана за движение на всички видове моторни превозни средства. По думите на кмета на Габрово Таня Христова хората не са подготвени за толкова тежка зимна обстановка. Автомобилите нямат гуми, които да им позволят да се предвижват и това създава проблеми на техниката, която се опитва да създаде проходимост.

Поради възникнали аварии, причинени от изключително интензивния снеговалеж, който освен това е и мокър, без ток са над 50 села и 4 квартала в града – Ябълка, Шумели, Априлово, Гачеви, Трънито

Малко след 19:00 бедствено положение бе обявено в цялата Бургаска област. Решението бе взето на заседание на областния кризисен щаб. 

Властите в Добрич пък призовават хората в града да не излизат от домовете си без основателна причина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови