НОИ започна издаването на електронни болнични

OFFNews 01 януари 2015 в 14:17 3497 0

Националният осигурителен институт (НОИ) започна издаването на електронни болнични. 

На интернет страницата на института е публикуван безплатен софтуер, чрез който се издават болнични листове и решения по обжалването им. Към него са приложени инструкция за инсталирането му и ръководство за работа на потребителите. Програмният продукт позволява извършването на всички действия, необходими за издаването на болничен лист от 1 януари 2015 г. 

Заради промяната НОИ пусна нови образци на документи за изплащане на парични обезщетения при болест и майчинство. 

Отпада задължението на осигурителите и самоосигуряващите се лица да представят в териториалните поделения (ТП) на НОИ болнични листове, издадени след 31 декември 2014 г. С изменените образци от началото на 2015 г. в ТП на НОИ ще се представят само декларациите от осигурителите/самоосигуряващите се относно правото на парично обезщетение (Приложение №15) и другите необходими документи за болнични листове, издадени след 31 декември 2014 г., независимо че временната неработоспособност може да е започнала преди 1 януари 2015 г. Осигурителите трябва да представят с новите образци и всички заявления-декларации за изплащане на парични обезщетения, независимо от датата, от която се иска изплащане на обезщетенията.

Невалидни са болничните листове, издадени след 31 декември 2014 г., върху бланки "Болничен лист за временна неработоспособност". В тези случаи болничният лист следва да бъде анулиран от органа на медицинската експертиза, който го е издал и да се издаде нов – по образец, съгласно приложение № 3 към Наредбата за реда за представяне в НОИ на данните от издадените болнични листове и решенията по обжалването им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови