Разводът с половинката възможен, с НОИ - никога

OFFNews 18 декември 2014 в 10:43 23408 19

Мартин Димитров

Снимка Сергей Антонов

Мартин Димитров

Човек с жена си може да се разведе, а с НОИ в тази система не може.

Така зам.-председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Мартин Димитров описа предложената от ГЕРБ промяна в пенсионно-осигурителния модел, която включва национализация на парите за втора пенсия, в коментар за bTV тази сутрин.

Промяната се извършва чрез Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Тя бе договорена на среща между премиера Бойко Борисов и синдикатите, в отсъствието на работодателите, в неделя и веднага бе вкарана в деловодството на парламента. Промените бяха скоростно одобрени с гласовете на ГЕРБ, Патриотичния фронт и ДПС от парламентарната бюджетна комисия. Преди окончателното им приемане остава само второто гласуване в пленарна зала.

Промените предвиждат парите от втория стълб, от допълнителното задължително пенсионно осигуряване, които сега се натрупват в лични партиди в сметките на хората в частни фондове, да могат да се излеят в държавния Нацинален осигурителен институт, който всяка година натрупва дългове над 4 милиарда лева и където няма индивидуални партиди, а парите отиват за пенсиите на сегашните пенсионери.

В закона пише, че това ще става по желание на осигурените, но на практика много от хората няма изобщо да разберат, че служебно осигурителните им вноски са изцяло прехвърлени в НОИ и няма връщане назад.

"На хората, които сега започват работа, на 18 или 20 години, им се казва така: "Имате една година да си изберете частен пенсионен фонд и ако не го направите, служебно ще ви запишем в НОИ. Това е несправедливо. Никой няма голям интерес да обясни на тези хора, че те имат една година, в която трябва да направят този избор. Това служебно записване в НОИ мен много ме притеснява", заяви Мартин Димитров.

Той прогнозира какво може да се случи, на база данни от 2013 година:

"През 2013 година има 96 000 нови осигурени, от които 45% или 43 000 души са били служебно разпределени в частен фонд, тъй като сами не са избрали частен пенсионен фонд. И ако се повтори тази ситуация през 2015-а, което е логично, би означавало, че половината хора служебно ще отидат в НОИ. Тоест, докато се усетят, представете си - младят човек има една година, а той сега започва работа, това е свързано с вълнения обикновено, на тези години създава и семейство и деца, и докато се усети, като се обърне в един момент, ще разбере, че някой го е записал служебно в НОИ. И, забележете, няма връщане назад. Както се казва, човек с жена си може да се разведе, а с НОИ в тази система не може".

Депутатката от ГЕРБ Светлана Ангелова, която опонира неубедително, заяви, че нямало нищо по-демократично от това българският гражданин да има право на избор, но не коментира факта, че даваното по закон право на практика се отнема със същия този закон. 

Тя заяви, че нямало възможност човек да избере част от вноската му да отива в лична партида в частен фонд, ако е пропуснал 1-годишния срок, защото "ако парите отидат в НОИ, те са в обща сметка и няма как след това да бъдат прехвърлени в индивидуална партида".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!