Нери Терзиева стана посмъртно почетен гражданин на Пловдив

Александра Маркарян 07 юли 2022 в 10:20 935 0

Нери Терзиева

Снимка БТА

Нери Терзиева

С пълно единодушие Общинският съвет на Пловдив удостои със званието "Почетен гражданин на Пловдив" журналистите Нери Терзиева (посмъртно) и Евгений Тодоров за изключителния им принос към издигането авторитета и престижа на града в национален и международен мащаб, съобщава БТА.

Тя бе дългогодишно лице на БНТ и говорител на президента Петър Стоянов.

"Поводът е загубата на Нери Терзиева, но причините са множество. И Нери Терзиева, и Евгений Тодоров са символи на Пловдив. Нека покажем, че ценим ценните хора в града ни" - каза от името на вносителите съветникът Владимир Славенски, цитиран от Plovdiv24.

По предложение на независимият съветник Георги Величков с минута мълчание беше отдадена почит в памет на Нери Терзиева.

Нери Терзиева почина на 1 юни.

Тя остави след себе си една от най-ярките следи в историята на модерната българска журналистика, посочиха в мотивите си общинските съветници. Със своя изключителен професионализъм и отдаденост в работата тя не само показа нагледно какво означава свобода на словото в началото на демократичните промени, но и обучи няколко поколения журналисти.

Евгений Тодоров е жива енциклопедия за историята, културата и живота на Пловдив и неговите граждани. Той е автор на книги, допринесли значително за националния и международния престиж на града, един от крепителите на честната, критична, последователна и задълбочена журналистика, се казва в решението на общинските съветници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови