МВР обмисля да наеме доброволци за охрана на селата

OFFNews 05 март 2014 в 23:11 6916 13

МВР иска да назначи временно около 4000 души като охрана на селата и по-малките градове. За тази идея между полицията и социалното ведомство съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев.

 Йовчев говори пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност, съобщава Дарик.

Министърът заяви, че се обсъжда подписването на споразумение, което ще се отрази положително на сигурността в по-бедните райони на страната, както и на трудовата заетост.

Той  обясни, че евентуалната реализация на такъв проект ще обхване по-бедните общини, в които няма възможност за назначаване на извънщатни сътрудници към МВР. По този начин ще се осигури временна работа на голяма част от местното население, а назначените по програмата ще изпълняват функцията на охрана.

„Все още това е една идея. Надявам се наистина да успеем да реализираме такава програма, която няма да струва много, но ще даде много положителен ефект в тези райони, както по отношение на временната заетост, така и по отношение на сигурността. Тепърва ще решим за колко души става въпрос, но едва ли ще надвишават 3-4 хиляди", уточни министърът.

Той обясни, че кандидатите по програмата ще бъдат подбирани на базата на критерии за лоялност и надеждност, които ще бъдат въведени допълнително. Министърът се похвали и с резултатите от мерките, които взе МВР за борба с битовата престъпност, като по думите му операциите с жандармерията са довели до намаляване на престъпността с до 71%.

Пред вътрешната комисия в парламента министърът сподели и идея за това как да бъдат използвани мобилните камери, които след окончателно решение на ВАС бяха извадени от мрежата за контрол на пътя. По думите му устройствата могат да бъдат използвани от автопатрули, които ще следят за сигурността около опасните участъци.

„Например да стои автопатрул пред опасния участък и когато засече автомобил с превишена скорост, ще го спре, ще му направи забележка и ще му запише номера. Дори това ще има превантивен ефект, да не говорим, че след това ще се вземе предвид при определяне на наказанията", каза още Йовчев.

Йовчев отново изрази позицията си, че "Пътна полиция" трябва да върви в посока на увеличаване на стационарните камери по пътищата и намаляване на човешкия фактор, който създава предпоставки за корупционни практики.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!