Нощувката в бази на МВР може да „скочи“ с левче

Юлиан Христов 21 февруари 2014 в 12:03 31228 5

Обзавеждането на някои от станциите на МВР не е подменяно от години, но това не ги прави по-малко атрактивни за служителите на ведомството. Снимка: МВР

Служители на МВР да плащат с левче повече за нощувка в бази на ведомството, като в същото време продължителността на почивните смени да се намали от 10 на 7 дни.

Това предвиждат част от предложенията за промени в организацията на социалната дейност в МВР.

Сега себестойността на нощувката в почивна станция на ведомството варира от 16 до 144 лв. Ако вътрешният министър Цветлин Йовчев приеме предложението за повишаване на цената за спане, се очаква приходите от тази дейност да се повишат с близо 200 хил. лв., показват разчети на ведомството. Намаляването на броя на дните в картите за почивка за служители се прави с цел увеличаване на броя на смените за почивка, като по този начин се дава възможност на по-голям брой служители да се възползват от преференциалните условия. Очакванията са по този начин близо 5000 служители допълнително да получат карти за почивка.

В същото време в сектора „Почивно дело“ се очаква да бъдат направени съкращения на персонал и администрация в рамките на 5%, както и замразяване на дейността на две почивни бази – в Стрелча и Костенец.

Разчетите показват, че в тези две бази себестойността на нощувката излиза най-скъпо. В база „Чучулига“ в Костенец един леглоден излиза на ведомството 144 лв. Повишението в сравнение с миналата година е близо 6 %, като през 2011 година себестойността е била 98.38 лв. Нощувката в базата в град Стрелча излиза почти наполовина по-малко, но все пак остава втора в класацията на скъпите нощувки – 51 лв.

Тези две бази, заедно с базата в Долна баня, през последната година работят на загуба. Високите цени ги правят неатрактивни за МВР-служителите и там се отчите по-ниска посещаемост.

Като основна причина за повишаване на разходите в социалната дейност се посочват повишението на заплатите на персонала на базите с близо 5% и двойното увеличаване на порциона от 60 на 120 лв.

Преференциите за почивка в станции на МВР излиза средно 600 лв. за двама души за 10 дни. В тази цена са включени спането и храната.

За да не бъде провалена почивката на полицаите и администрацията на МВР, министерството ще трябва да отдели минимум 5 млн. лв. Като цяло почивните станции носят на МВР годишни приходи около 1.3 млн. лв.

В момента МВР разполага с обща база от 1800 легла, като някои от тях са на атрактивни места в Несебър, Созопол, Китен и Боровец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!