Спорният закон за МВР мина на първо четене

Елица Мартинова Последна промяна на 27 февруари 2014 в 12:20 8584 14

Полиция

Снимка Сергей Антонов

Законът за Министерството на вътрешните работи мина на първо четене днес. В края на миналата година текстовете предизвикаха остра обществена реакция заради съмнения, че новият регламент засилва прекомерно полицейските правомощия и на практика цели да пази страната от протести.

Вносител на текстовете е Министерски съвет. В мотивите към тях е посочено, че законопроектът цели да се разграничат и регламентират правомощията и отговорностите на политическото и професионално ръководство в МВР. Според кабинета това ще допринесе за по-добро управление на ведомството.

Дейностите в МВР се разделят на основни и спомагателни. Основните са: превенция и противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, граничен контрол, регулиране на миграционните процеси, пожарна безопасност, защита при бедствия, разследваща дейност и пр. Според вносителите спомагателни са онези дейности, подпомагащи основните задължения на МВР.

Важна промяна, залегнала в текстовете, е, че главният секретар на МВР да се назначава от кабинета по предложение от вътрешния министър. Досега главният секретар на МВР се назначаваше от президента.

Изменение, за което служителите в МВР настояваха, е, че новите текстове увеличават извънредния труд, който се заплаща от държавата. Досега служителите на МВР получаваха допълнителни пари за до 50 часа извънреден труд месечно, а новите текстове предвиждат до 70 часа месечно.

Полицейски правомощия

Законопроектът за МВР бе внесен в края на миналата година и предизвика широка обществена реакция заради съмненията, че новите текстове увеличават полицейските правомощия за реакция при протести.

Най-спорните текстове са чл. 63, според който вътрешният министър има право на въвежда извънредни мерки при заплаха за сигурността или вътрешния ред. Тези временни ограничения могат да се прилагат „за предотвратяване на престъпления и нарушения на обществения ред на определени обществени места“ и „при безредици или непосредствена опасност от възникването им“. Опасенията тук са, че преценката на МВР може да бъде твърде субективна и извънредни мерки да се прилагат дори срещу малцина протестиращи.

Вторият спорен текст е чл. 87, който се отнася до употребата на физическа сила и използване на помощни средства. Той регламентира, че полицията може в краен случай да употребява сила, когато има групово нарушаване на обществения ред.

Законопроектът стана повод за студентски протести и обществени дискусии. Вътрешният министър Цветлин Йовчев обаче бе категоричен, че новият текст не изменя по никакъв начин правомощията на полицията, разписани в настоящия Закон за МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.02 2014 в 23:58

Вижте какво стана в Украйна, а и навсякъде по света така става. Колкото повече се ограничават правата на хората и се ползва полицията като средство за репресии толкова повече хората се настървяват против нея. Накрая хората помитат тези диктатори.
За мечока писах другаде и не се хабете да му отговаряте:
Четох коментарите на няколко статии. Забелязва се как този Mechok се прави на луд. Видно е, че целта мечоците е да внасят шум и да обезмисля изобщо четенето и писането на коментари. Много хитра стратегия на пропагандата на коминтерна...

27.02 2014 в 21:31

Не е важно някой да се страхува от милиционерите както пише някои-важно е служителите да се чувстват добре както финансово така и да бъдат уважавани от хората,не забравяйте,че полицаите спасяват нашите деца,не даваите лош пример на децата си-всеки човек който се е отдал на нас обществото работейки денонощно заслужават уважение!

27.02 2014 в 19:39

Аз харесвам милиционери. Сред тях има и доста мъжествени снажни мъжаги. Тръпки ме побиват само като ме погледнат. Целият се изпотявам от притеснение.

27.02 2014 в 17:43

@Коста-Моста,
Идея си нямаш, колко много хора мислят и се усещат като тебе. И дано няма война, но ако стане нещо, те ще са хилядите на улицата.
Скромно се присъединявам и аз абсолютно съзнателно.

27.02 2014 в 17:36

Дебелян БЕЙевски продължава да върти държавата на малкото си пръстче, нищо, че не стана шеф на ДАНС.

27.02 2014 в 15:27

БСП и ДПС се отплащат на българо-съветските милиционери за верността и предаността си към комунистическите идеали и защитата им по време на протестите. Хвала, само че вече и милционерите искат пари вместо идеали и скоро комуно-чугуните от БСП с нови заеми ще фалират държавата и милиционерите ще останат въобще без заплати. Жалко за потърпевшия народ.

27.02 2014 в 14:59

Моето име е Кристиян, ходих на протести и никога не съм се крил,не съм някъв шибан трол, нито лизач, а относо скотовете, ние сами сме си го направили. Подкрепях протестите, но се отказах, защото видях, че с мирни шествия нищо не се получава,а ако има гражданска война бъди сигурен, че няма да се занимавам да ти пиша коментари тук и да ти обяснявам, а ще бъда там и подкрепям всеки БУДЕН БЪЛГАРИН!
Поздрави :)

27.02 2014 в 14:55

Предложеният законопроект отстъпва по опасен начин от въведените с много труд в българското законодателство императивни стандарти за „абсолютната необходимост“ при употребата на сила и въвежда съмнителни правомощия за снемане на най-чувствителните лични данни без това да бъде подлагано на какъвто и да било съдебен контрол. Поставени са в опасност утвърдените европейски концепции за право, имащи за цел да сведат употребата на сила и снемането на лични данни от страна на въоръжените ведомства до възможния минимум – с цел гарантиране на свободата, демокрацията и неприкосновеността.

Още по темата – в нашата статия „ПРОЕКТЪТ НА НОВ ЗАКОН ЗА МВР – БЕЗОГЛЕДНО СНЕМАНЕ НА ДАННИ И УПОТРЕБА НА СИЛА“ от 24.09.2013 г. на този адрес:

http://advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=4#130924

27.02 2014 в 14:41

Интересно ми е като сте толкова смели и дръзки с коментарите си, защо се криете зад някакви измислени псевдоними?

По темата: Те си подлагат закони така, че един ден да неможем да им направим нищо!

Не се ли усещате, че разумния българин бавно и славно се изася от България и отива някъде където ще живее като човек а не като скот!? Тук ще остане само електората и контингента. Демек тея дето гласуват за тях. И един ден ще се тупат в гърдите , че са избрани с 99.9% от гласовете. Не ви ли звучи познато? Тоя филм не сме ли го гледали вече? А помните ли как свърши? Преди БСП (да се чете БКП, или слуги на ДПС) не му направихха римейк!