Quantcast

МВР награждавало Цацаров за доблест и подслушване

Юлиан Христов Последна промяна на 25 февруари 2014 в 17:23 3513 3

Главният прокурор Сотир Цацаров е награждаван два пъти от МВР в качеството му на съдия от Окръжния съд в Пловдив.

Това става от ясно от отговор на МВР до Фондация „Български институт за правни инициативи”. 

Цацаров е получил първата си награда „Огнестрелно оръжие“ през 2004 година. Поводът е „оказано съдействие, конкретна методическа помощ на РДВР Пловдив относно разрешаването и използването на специални разузнавателни средства по реда, предвиден в закона, в резултат на което са разкрити редица извършители на престъпления в региона, срещу които са образувани следствени дела и за съществен принос за изграждане на компютърна връзка в гр. Пловдив между Окръжен съд, Окръжна прокуратура и териториалната служба на МВР“.

По това време министър на вътрешните работи от правителството на НДСВ е Георги Петканов, а главен секретар – Бойко Борисов.

Втората награда, която Цацаров получава, е месеци преди да бъде избран за главен прокурор. През 2011 година, когато начело на МВР вече е Цветан Цветанов, той е награден с почетно отличие за „Доблест и заслуги“-III степен. Поводът – „оказано съдействие и конкретна помощ в противодействието на престъпността и за личен принос в развитието на отношенията между МВР и Окръжен съд – Пловдив.”

Въпросът с наградите на Цацаров и това дали е допустимо магистрат да бъде поощряван от изпълнителната власт за работата си, беше повдигнат още преди избора му за главен прокурор. В случая става въпрос за нарушение на конституционната норма за разделение и независимост на властите.

При изслушването си във ВСС бъдещият главен прокурор коментира случая, като обясни, че не е допустимо съдия да бъде награждаван, ако става въпрос за конкретно дело. Според него обаче няма пробем, ако става въпрос за цялостен принос за работата на институциите и това, че възможността МВР да награждава длъжностни лица е разписана в закона.

Още преди да бъде избран за главен прокурор Сотир Цацаров беше „набеден“ от тогавашния премиер Бойко Борисов и вътрешния му министър Цветанов за фаворит за поста главен прокурор. Нещо, за което говори и бившият градски прокурор Николай Кокинов в записите от дома на експремиера в Банкя. Там той се обръща към Борисов с репликата: „Не ми се подсмихвай, ти си го избира“. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.02 2014 в 19:59

... каква е връзката ли... каква... Пловдив - Пловдивски Панаир (най-окабеленото местенце в РБ)- Пленум на бесепе- (Новотел Пълдин - среща на Плевню с турския посланник) - Г.Гергов (собственик и на двете + Почивната станция на ЦК)...
профи слушалка и изнудвач е тоя мазния и казват, бил на работа при Гоце

25.02 2014 в 18:22

Напъвам се да си спомня каква компютърна връзка е имало в съдилищата 2004 и не мога да си спомня. Имаше някакви американски пари за връзки ама бяха доста по-късно, пилотни проекти имаше преди няколко години и наградата от 2011 повече прилича да е за пилотни връзки в Пловдив, ама пък тогава ще излезе, че Цветанов пак е лично замесен, пък и совтуерът за връзките май се сещам от къде е.
Много жалка работа e когато се налага да превърташ календара, че да се покриеш.

25.02 2014 в 17:57

Брех, не думайте, а тиквен медл имало ли е? Той Цацата бил голяма риба ехе...