Мюфтийството няма пари да издържа 600-те си имами, иска опрощаване на дълговете

OFFNews 06 март 2019 в 20:41 5076 4

Снимка Wikimedia

Джамията Ибрахим паша в Разград

Главното мюфтийство на България няма достатъчно финансови средства, за да плаща на всичките си 600 имами, заяви неговият говорител Джелал Фаик пред Дарик.

„Мисля, че като цяло българският народ трябва да гледа нещата от морална гледна точка. Ако успеем на мюсюлманското изповедание по някакъв начин да му подадем ръка и да работим с държавата ръка за ръка, за да не позволяваме нашите мюсюлмани да се радикализират и да предприемат някакви крайни действия, това би било за добре“, коментира той.

Според него друга мярка срещу радикализирането би включвала и опрощаването на 8-те милиона лева дълг към държавата, които Мюфтийството в момента дължи. Сумата идвала най-вече от осигуровки и данъци, които според Фаик били изчислени по неправилен начин.

"Мога да ви дам пример със софийската джамия, на която е начислен данък около 600 хил. лв. Но по-голямата част от задълженията е от осигуровки към НОИ", пояснява той.

Този петък в парламента би трябвало да бъдат обсъдени промените в Закона за вероизповеданията, които биха позволили опрощаването на парите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови