Свещеник, приел исляма, скара митрополия и мюфтийство

03 декември 2012 в 14:26 2262 1

Атанас Михайлов (вляво), който е приел исляма . Снимка: Главно мюфтийство
Атанас Михайлов (вляво), който е приел исляма . Снимка: Главно мюфтийство

Митрополията и мюфтийството във Видин влязоха в конфликт заради свещеник, приел исляма.

Заради раздора Видинската света митрополия се оттегля от традиционното си участие си в предстоящия на 5 декември мюсюлмански ден Ашуре, в който съорганизатор е Районното мюфтийство-Монтана.

Това съобщи в открито писмо Величкият епископ Сионий, Викарий на Видинския митрополит Дометиан.

Видинската света митрополия се оттегля от участие в мюсюлмански ден Ашуре, поради тенденциозното публикуване на съобщение на официалния сайт на Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание в Република България на 28.11.2012 г., казва в свое писмо епископ Сионий. Според него съобщението на мюфтийството за приелия исляма свещеник съдържало оскърбителните думи, насочени срещу християнската вяра, наричайки я "заблуда". То завършва с изречението "Молим Всевишния да ни напътства по правия път и да не ни оставя да бъдем от заблудените!".

„От последното изречение се вижда, че всеки един християнин тъне в дълбока заблуда относно вярата и почитането на Бога“, казва Сионий. В съобщението си Видинската света митрополия казва, "че винаги е имала твърди, добронамерени и изпълнени с любов чувства относно ръководството на мюсюлманското изповедание, както и към вярващите мюсюлмани и това ще остане и занапред", но поради така тиражираните послания срещу чистотата и устоите на Христовата вяра, неин представител няма да присъства на мюсюлманската вечер "Ашуре".

По традиция Видинската митрополия и Районното мюфтийство участват заедно в мюсюлманската вечер „Ашуре“ във видинската джамия на Осман Пазвантоглу. Митрополията и джамията във Видин са една срещу друга и са пример за добри взаимоотношения и съвместно празнуване и почитане на всички християнски и мюсюлмански празници.

Видинската света митрополия призовава всеки един православен християнин да не участва в предстоящия празник в знак на свидетелство, че религиозните права и чувства не трябва да бъдат накърнявани.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!