Сионий: Главното мюфтийство провокира

Борислава Бибиновска 04 декември 2012 в 13:12 2231 1

Атанас Михайлов (вляво), който е приел исляма . Снимка: Главно мюфтийство
Атанас Михайлов (вляво), който е приел исляма . Снимка: Главно мюфтийство

Главното мюфтийство създава умишлена провокация. 

Така епископ Сионий от Видинската митрополия коментира пред Би Ти Ви разпространената от сайта на Главното мюфтийство информация от 28 ноември 2012 г., според която християнски свещеник на име Атанас Михайлов е приел исляма. 

Това съобщение стана причина Видинската света митрополия да се оттегли от традиционното си участие в мюсюлманския ден „Ашуре“, който се чества на 5 декември. 

Епископ Сионий заяви, че според Видинската епархия съобщението на мюфтийството е било умишлено създадена провокация. Подозренията срещу мюфтийството идват от изречението, в което се казва: „Молим Всевишния да ни напътства по правия път и да не ни оставя да бъдем заблудени!“

Епископ Сионий обясни, че в контекста на приемането на исляма от един свещеник това изречение цели да подчертае, че всички християни са заблудени.

Видинският епископ заяви, че не вярва случаят да е ответна реакция за делото срещу имамите в Пазарджик. Той обаче сподели че това не е първият опит за провокация от страна на местното мюфтийство.

Сионий подчерта, че Видинска епархия няма да предприеме действия срещу Атанас Михайлов, който е приел мюсюлманското име Абдулах. Той обаче бе категоричен, че отказването на българина от християнството е позор. „Ние няма да го обвиняваме за неговото предателство срещу Христа“, добави епископ Сионий.

„Въпросният човек все пак е бил духовно лице, но отдавна се отказал от своята служба“, твърди епископът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови