Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Министърът на земеделието: Опасност от зърнена криза няма

Оffnews 24 юни 2014 в 15:38 1836 0

Земеделският министър Димитър Греков и зърнопроизводителите са категорични, че въпреки наводненията няма да има зърнена криза.

В резултат на наводненията реколтата ще е с около 20 на сто по-ниска от прогнозираната, която преди това е било 4.5-5 млн. тона за хлебното зърно, което означава с 1 млн. тона по-малко.

Греков информира, че силно засегнатите площи са 350 000 декара, а райони с най-големи щети са Враца, Видин и Монтана, със средно от около 40 хил. декара. По-малко засегнати са площите в Добрич - около 30 хил. декара, и Варна - около 20 хил. декара.

До този момент пропадналите напълно площи са малко над 59 хил. декара. В тях не влизат само пшеница, рапица, слънчоглед и ечемик, но и зеленчуковите, овощните насаждения и лозята, уточни министърът. Той каза, че точният размер на щетите ще бъде ясен в края на август. МЗХ е предвидило 80 процента обезщетения за стопаните с напълно пропаднали площи.

Председателят на Консултативния съвет Мариана Кукушева допълни, че единствената заплаха, която в момента съществува, е да не започнат отново обилни валежи, които да попречат полегналата пшеница да покълне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!