1/4 от зърното унищожено от наводненията

OFFNews 22 юни 2014 в 14:04 1747 4

Около 250 хил. дка, засети с пшеница, са напълно съсипани заради последните интензивни валежи, от тях няма да се вземе и зърно. Това е около 25% от цялата очаквана реколта, заяви министърът на земеделието Димитър Греков в интервю за предаването "Неделя 150" по БНР.

Най-засегнати са посевите в Добруджа. В четвъртък вечерта в района на Шабла са се излели 184 л на кв.м.

Според него обаче нямало да има недостиг на хлебно зърно за населението, но може да се очаква повишаване на цената на зърното.

Министърът обясни, че причина за това ще са и допълнителните разходи, които ще направят стопаните, за да изсушат добре пшеницата, след като я приберат, за да не пострада качеството й.

Преди наводненията прогнозата беше за очаквана реколта от 5 млн. тона хлебно зърно, която щеше да е най-добрата за последните 8-9 години.

Сега е важно възможно най-бързо да се прибере зърното от полето, а в близката седмица заради наводнените ниви едва ли ще е възможно техника да влезе в тях, обясни още Греков.

Във вторник министърът свиква консултативния съвет по зърното. Дотогава се прави оценка на щетите, нанесени на реколтата. Греков призова засегнатите стопани да декларират пострадалите площи в областните дирекции по земеделие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови