Министърът на образованието: Незаконно е събирането на пари от родителите за материали и консумативи

Даренията се правят на доброволен принцип, пише Красимир Вълчев в писмо до регионалните инспекторати, училищата и градините

OFFNews 20 септември 2020 в 13:57 8832 1

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е изпратил писмо за събирането на средства от родителите на децата и учениците в държавните и общинските детски градини и училища, в което се казва, че няма правно основание за това.

Писмото на министъра с номер 9107-157 от 17 септември е адресирано до началниците на регионалните управления на образованието, до директорите на държавните и общинските училища и детски градини, с копие до министрите на културата и на спорта, заради училищата към тях, и до кметовете на общини.

"Законът за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) е уредил правото на учениците и на децата в задължителна предучилищна възраст на безплатно образование в държавните и общинските детски градини и училища. Безплатното образование включва както правото да не се заплащат такси за обучението, осигурявано със средства от държавния бюджет, така и безвъзмездното ползване на материалната база за обучение и развитие на интересите и способностите на децата и учениците", се казва в писмото на образователния министър.

"Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали и консумативи, за подобряване на материалната база и за други текущи разходи по издръжката на процеса на възпитание и обучение в общинските и държавните училища и детски градини няма правно основание. Родителите на децата и учениците имат задължение да заплащат само нормативно регламентираните такси", заявява Красимир Вълчев и напомня, че пари за такива цели не могат да се събират и чрез настоятелствата.

"Набирането на средства под формата на дарения трябва да става при спазване на принципа на доброволност и на личната воля на дарителя. Вземането на решение от органите на настоятелството или от ръководството на училището за събиране на определена сума, като дарение от всички родители, не е в съответствие с доброволния характер на дарителството. При набиране на средства от дарения в специална книга за даренията в институцията задължително се отбелязва видът, количеството, стойността, номер и дата на счетоводния документ за получените и предоставени дарения, данни за дарителите, както и се издава свидетелство за дарение в два екземпляра", се казва в писмото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3232

1

tarabata

20.09 2020 в 14:34

ХАХАХАХАХАХАХАХАА ЕЙ дебили, чак сега ли го видяхте...? Или сега се правите на много праведни? Това е една порочна практика на селските тикви и калинки от ваш`та партия, дето гледат много американски филми, продължаваща през цялото управление на барЦелонския със шкафче...