Миньорите отърваха късното пенсиониране

OFFNews Последна промяна на 20 май 2015 в 11:19 5147 0

Единствено миньорите ще могат да се пенсионират по-рано, предвиждат окончателните промени в Кодекса за социално осигуряване, които бяха одобрени тази сутрин от правителството, синдикатите и работодателските организации. 

Миньорите ще могат да се пенсионират на 45-годишна възраст, ако обаче след това се върнат отново на работа в мината, няма да могат да получават и пенсия, и заплата, предвиждат още промените. 

Работещите от първа категория ще се пенсионират на 50 години. Работниците от втора категория пък ще се пенсионират на 60 г., каза пред журналисти социалният министър Ивайло Калфин. 

Всички служители в МВР са категоризирани като първа категория, поясни още социалният министър, а в същото време в Министерството на отбраната проблемът с категориите остава нерешен, което означава, че вероятно военните ще се пенсионират по-късно отколкото полицаите. 

На срещата бе взето решение вноските за пенсии да растат с по 1% през 2017 г. и през 2018 г. Първоначално правителството имаше намерение тези вноски да бъдат увеличени с 4,5%.

"Нямаме претенции, че пенсионната реформа е нещо, което започва и завършва с нас, надяваме се останалите партии да ни подкрепят", каза след срещата Бойко Борисов. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !