Фонд в НОИ взима вноските за втора пенсия

OFFNews 22 април 2015 в 13:20 5414 5

Специален фонд в НОИ ще прибира вноските за втора пенсия на хората, които не изберат частен пенсионен фонд. Създаването на фонда ще обсъжда на утрешното си заседание Надзорният съвет на НОИ, съобщи досегашният му шеф и президент на "Подкрепа" Димитър Манолов за OFFNews.

Това е междинна мярка, така хората хем ще имат капиталови спестявания, хем няма да ги разпределят към частни фондове, без да имат представа къде отиват парите им, обясни предложението си Манолов.

Така, въпреки обещанието на управляващите, че скандалните пенсионни промени се замразяват до постигане на съгласие, НОИ започва подготовка за изпълнението им.

Поправките, договорени на неделна среща между премиера Борисов и лидерите на синдикатите през есента на 2014 г. и прокарани със закон в края на същата година, на практика предвиждат разрушаването на т. нар. втори стълб на пенсионно-осигурителния модел (допълнително задължително пенсионно осигуряване). При него част от задължителната осигурителна вноска на всеки работещ, роден след 31 декември 1959 г., отива в лична партида на осигурявания в частен пенсионен фонд, избран от него или определен служебно, ако осигуреният не е посочил такъв. Така човек се осигуряваше за две пенсии - от НОИ и от частния фонд. Поправките предвиждат човек да може да избере да прехвърли парите си от частния фонд в НОИ, където лични партиди няма, а парите отиват за изплащането на пенсиите на сегашните пенсионери. Друг текст от закона предвижда, че младите, които започват първата си работа след 1 януари 2015 г. имат срок от 1 г., в който да изберат частен фонд и ако не го направят, парите им за втора пенсия автоматично започват да постъпват в НОИ и човекът никога повече няма възможност да започне да се осигурява за втора пенсия в частен фонд.

Поправките изненадаха и работодателите, и коалиционните партньори на ГЕРБ. Те предизвикаха и остра реакция, след което от Реформаторския блок увериха, че реализирането им е замразено до постигането на консенсус в коалицията.

На утрешното заседание ще бъде взето още едно решение - председателството на Надзорния съвет да бъде предадено от Димитър Манолов на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови