КЗК пак ще проверява цените на горивата по бензиностанциите

OFFNews 05 ноември 2018 в 20:22 2619 1

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) пак ще прави секторен анализ на пазара на горивата в България. 

От антимонополния орган съобщават, че са получили сигнал, че цената на горивото на бензиностанция във Велико Търново е съществено по-висока от тази на другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната.

Решението на КЗК за проверка идва след редица протести срещу цените на горивата в няколко града. От органа посочват, че след публикации в медиите установили, че увеличение има и в други градове. Такова имало в градовете Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас и в част от градовете в Северна и Северозападна България - Враца, Видин, Монтана, Велико Търново и съществуват големи различия в цените на бензиностанции от една и съща верига в отделните региони и дори в зависимост от разположението на обекта.

"Освен това, в голяма част от статиите се коментира, че бензиностанциите в някои градове в България продават гориво на цени, които са доста по-високи от средноевропейските, което също така не кореспондира и с тенденциите на чувствително понижение в цените на петрола на международните пазари", съобщават от комисията.

От КЗК казват още, че извършват постоянен мониторинг на публично достъпни факти и обстоятелства, имащи отношение към правоприлагането на Закона за защита на конкуренцията. "Във връзка с изразените съмнения за евентуални непазарни причини за това увеличение, Комисията намира за необходимо да бъде извършен детайлен анализ на функционирането на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на автомобилни горива в Република България, разгледана в контекста на цените на петрола в международен аспект, както и спазването на принципите, валидни за общия европейски пазар, като събере и актуализира информация относно динамичното развитие на конкурентната среда в сектора на автомобилните горива", казват още оттам.

Комисията призовава обществеността за активно съдействие за предоставяне на всякаква информация и данни във връзка със състоянието на конкурентната среда в сектора.

Такива секторни анализи е имало през 2011 и 2015 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови