КЗД поиска държавата да плаща инсулиновите помпи на децата с диабет

OFFNews 11 ноември 2015 в 18:06 4280 1

Комисията за защита от дискриминация препоръча на Здравната каса да започне да заплаща инсулиновите помпи и консумативите за тях за децата с диабет тип 1.

Това реши петчленен състав на Комисията.

Според КЗД здравният министър, НЗОК и Надзорът на Касата са дискриминирали децата, като не са осигурили пълно или частично заплащане на инсулиновите помпи и консумативите за тях, става ясно от решението на Комисията.

КЗД настоява Здравната каса да предприеме „всички възможни мерки за поетапно въвеждане на пълно или частично финансиране на лечението с инсулинови помпи за деца с установена диагноза диабет, които имат медицински показания за такова лечение“.

Инсулиновите помпи трябва да се заплатят за всички деца, чието здравословни състояние ще бъде обективно по-добре повлияно в сравнение с общоустановеното лечение на диабет.

КЗД поставя срок от 20 дни, в които да получи информация за предприетите действия за заплащането на помпите.
Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

Преди дни родители на деца с диабет тип 1 излязоха на пореден протест с искане държавата да започне да плаща за инсулинови помпи и консумативите за тях.

Родителите са категорични, че лечението с инсулинови помпи е по-добро за децата, тъй като поддържа стабилно нивото на кръвната захар, а освен това изискват само едно убождане в рамките на няколко дни.

От Здравната каса обявиха, че се работи в посока на това инсулиновите помпи да бъдат заплащани, като вероятно първоначално ще се заплаща определен брой помпи. Очаква се и решение на Надзора на Касата по въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!