Родители на деца с диабет ще съдят държавата

Вероника Шербанова Последна промяна на 20 февруари 2014 в 16:01 3713 2

Родители на деца с диабет се заканиха да съдят държавата

Родители на деца, болни от диабет, са решили да съдят държавата, тъй като са принудени да заплащат сами месечните разходи за консумативи за инсулинови помпи, които използват децата им.

Инсулиновите помпи по света се прилагат от повече от 20 години. В България те тепърва навлизат, но ние сме единствената страна в Европейския съюз, в която не се реимбурсира никаква част от лечението с инсулинови помпи, обясняват родителите.

Цената на инсулиновите помпи е около 7000 лева, като на месец се заплащат по още 250 лева за консумативи. Родителите настояват Здравната каса да започне да заплаща консумативите, необходими за лечението.

Когато инсулинът се поставя с писалка, това са 4 убождания дневно или 12 убождания за три дни. Благодарение на помпата инсулинът се поставя с едно убождане на три дни. Садистично е да трябва да бодем децата, след като можем да им спестим това, допълниха родителите.

Инсулиновите помпи са голяма помощ за родителите и за децата. Количествата инсулин могат да се регулират и не е необходимо детето да се буди вечер, за да му се поставя инсулин. В същото време устройството сигнализира, ако се появи някакъв проблем, което позволява бърза реакция, обясняват специалисти.

Използването на инсулинова помпа отлага и появата на усложнения, като помагат и за по-добър контрол на заболяването.

По данни на Българското сдружение по детска ендокринология броят на децата с диабет в България е между 1500 и 2000. Точният брой не е ясен, тъй като все още няма регистър на хората с диабет. Едва 70 от децата се лекуват с инсулинови помпи, като в повечето случаи те са закупени от родителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.02 2014 в 17:04

Йончев....
Йончееееев
До кога? Ясно, че всякакви мнения трябва да се допускат, нали?
Да, ма това не е мнение, а гавра. Всички плащаме за здраве и от тея пари отиват и за децата. Бе направо неам думи.
Та да ти напомня - мнения -да, гаври, ми да му еба мръсната гадна пичка майчина балканска.
Ясен ли съм?
Или ме банвай, или ще псувам тука като хамалин, макар да ми е гадно. Изверги, кефещи се на гадости заслужават много повече от псувни.
И ше си го получат!

20.02 2014 в 16:54

Кво ще съдят, беее?!?! А кои ще точи парите за здраве на хората? Бахти наглите родители! Народе????
 
X