КТ Подкрепа: Нощен труд само в отраслите, където е крайно наложително

OFFNews 19 декември 2018 в 08:26 2281 0

КТ "Подкрепа” настоява нощен труд да се полага само в отраслите, в които това е крайно наложително.

Това каза президентът на конфедарацията Димитър Манолов по бТВ. Не съм песимист относно увеличаването на добавката за нощен труд, уточни той. На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) вчера КТ "Подкрепа" поиска заплащането на нощния труд да се увеличи от 25 ст. на час сега на 0,5% от минималната работна заплата или 2,55 лв. за 2019 г. НСТС обаче отхвърли идеята. 

„Нямаше ясни аргументи "срещу" – новият вицепремиер Марияна Николова каза, че бюджетът е приет, социалният министър Бисер Петков говори за някаква работа група. Но ние няма да оставим таза работа така. Промяната може да стане през подзаконов нормативен акт”, заяви Манолов.

Той коментира и увеличаването на минималната работна заплата, която от догодина става 560 лв.:”Политиците си дадоха сметка, че България нищо добро не я чака с ниски доходи – нито ще влезем в Шенген, нито в Еврозоната”. 

На редовното си заседание днес правителството ще гласува нов размер на минималната работна заплата за страната - предвидено е от 1 януари тя да се увеличи от 510 лв. на 560 лв. От 1 юли 2019 г. минималната пенсия ще нарасне с 5,7% и ще стане 219 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews