Quantcast

Кредисимо: Нямаме общо с HelpKarma. Ако там има виновни, да бъдат наказани

OFFNews Последна промяна на 19 ноември 2020 в 15:47 1449 0

Фирмата за бързи кредити "Кредисимо" изпрати позиция до медиите по повод свързването ѝ с разследването на bTV за дарителската платформа HelpKarma. Репортажът на Мария Цънцарова разкри, че милиони левове от дарения стоят в сметка на фондацията и се ползват с неясни цели, нейни служители вземат тлъсти заплати, а на един дори бил даден фирмен заем за покупка на апартамент.

От "Кредисимо" коментират, че нямат собственост в платформата, а в нея са направили едно единствено дарение от 5000 лева за кампанията "България срещу COVID". Коментарът им е по повод информацията, че сред основателите на "Кредисимо" е собственикът на HelpKarma Константин Кръстев. Той все още е акционер в кредиторската фирма. 

Публикуваме цялата позиция на "Кредисимо":

Позиция на Кресидимо ЕАД 19 ноември, 2020 г.

Кредисимо ЕАД категорично се разграничава от helpkarma.bg, както от действията, така и от каквато и да е форма на взаимодействие, работа или конфликтни интереси, свързани с платформата.

Kредисимо ЕАД няма собственост в платформата, не поддържа контакти с нея и нейни представители и за цялата си история е извършила едно дарение чрез нея, в размер на 5000 лв., по кампания, на която спонтанно реагираха хиляди дарители – „България срещу COVID”.

Изнесената информация по бТВ, отнасяща се за еднократното дарение към Helpkarma, не може да бъде схващана и интерпретирана като свидетелство в полза на невярната теза за взаимодействие между двете компании. Компанията ни участва в каузата заедно с над 1000 други корпоративни и частни дарители и свързването на този факт с какъвто и да е друг умисъл е безотговорно, манипулативно, уронва името ни и нанася разрушителен и ненужен удар върху дарителството в България.

В посока от платформата за дарения към Кредисимо ЕАД е налично само едно закриване на кредит на стойност от 550 евро. Всички останали внушения и спекулации за връзка между дейността на Кредисимо ЕАД и платформата, които имат за цел умишлено или не да свържат Кредисимо ЕАД с този скандал, са напълно безпочвени и неверни. Тази информация лесно може да бъде проверена и потвърдена от банковата история на компанията при поискване от заинтересованите медии.

През всички години на своето съществуване, Кредисимо ЕАД доказахме чрез своите действия, корпоративна култура и спазвани етични норми, че сме социално отговорна компания, която винаги е на първа линия като дарител при нужда и спешно реагира на значими социални събития с адекватни действия.

Ние от Кредисимо ЕАД също така сериозно се противопоставяме срещу безотговорното уронване на престижа на корпоративното дарителство, което е залегнало във философията на нашата и още стотици компании в България, и в момента има риск да бъде дискредитирано.

До вчера Кредисимо ЕАД беше в позицията на всеки един обикновен гражданин, който подкрепя благотворителни каузи. И ние, както всеки дарител на платформата, не сме подозирали, че е възможно да има злоупотреби и неправомерни действия с даренията от страна на платформата. Ако има такива, то те следва първо да бъдат доказани и виновните лица да понесат всички законови последствия за действията си от отговорните за това институции.

Ние от Кредисимо ЕАД изискваме отговорните медии и журналисти да разобличават хората, които злоупотребяват с общественото доверие по един толкова важен въпрос, но също така настояваме това да не става за сметка на истината и нашата безупречна репутация, както и почтените и коректни дългогодишни отношения с нашите клиенти. При всеки опит за опетняване и дискредитиране на тези отношения, ние категорично ще предприемем съответните реципрочни мерки.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !