Шефът на HelpKarma бил в управата на колекторска фирма и фирма за бързи кредити

Александра Маркарян 06 ноември 2020 в 16:16 33039 5

Учредителят на фондация HelpKarma и член на управителния ѝ съвет е бил съдружник в колекторска фирма и член на управата на фирма за бързи кредити, която действа и в момента на българския пазар.

Това пише бившият депутат Георги Кадиев по повод разследването на bTV, което разкрива, че от фондацията зад платформата, чрез която се събират дарения, най-вече за лечение на тежкоболни, са отделяни огромни суми за заплати и други разходи, включително е даден заем за покупката на апартамент.

Проверка на OFFNews в документацията, подадена към Търговския регистър, потвърди това. Константин Кръстев е вписан като съдружник в колекторската фирма през септември 2014 г., когато му е прехвърлен дял от фирма за бързи кредити. През май 2015 г. името му е заличено, като той е прехвърлил дела си. (Редакцията разполага с имената на фирмите и копия от документите. Фирмата за бързи кредити - Кредисимо - излезе с позиция, след като в събота bTV свърза името ѝ с Кръстев. С позицията може да се запознаете ТУК.

"Не ми прилича на типа кариера, в която изведнъж дарителството ти става кауза", коментира по този повод Кадиев.

Според интервюто на Кръстев пред bTV платформата е набрала 21 милиона лева за времето на съществуването си. Според отчетите в Търговския регистър приходите на HelpKarma през 2019 г. са 5.043 млн., през 2018 г. - 1.77 млн. лева, а през 2017 г. - 3 хил.

Според публикуваните отчети през 2018 HelpKarma е изплатила 208 хил. лева за заплати и само 6 хил. лева за осигуровки.

"Тези заплати са 12.2% от приходите от дарения, а трябваше да са 5%. А парите за осигуровки са колкото за един човек на заплата около 1600 лв. месечно, а твърдят, че имат 17 служители, от тях 10 са ИТ", пише Кадиев.

Разминаванията продължават. През 2019 г. са изплатени 679 хил. лева за заплати и 34 хил. за осигуровки.

"Тези 679 хил. лв. са 13.4% от приходите, след като отново трябвало само 5% да отиват за издръжка. Осигуровки за 34 хил. лв. покриват не повече от 3-ма души на максимален осигурителен доход. Останалите 14 души как се осигуряват?", пита той.

"Всичко това ме навежда на една обичайна осигурителна измама в нашите фирми: всички пари се получават от едно лице, в случая Славчо, той се осигурява на максимален праг и раздава парите в кеш на останалите. Това обяснява и защо на Славчо със средна заплата от 28 хил. лв. на месец му е трябвал заем от някакви мижави 50 хил. лв. Това става и със знанието на собственика, разбира се, и най-вероятно и той е взимал от тези пари. Иначе работи "без заплата", както сам каза" - пише Кадиев. Под "Славчо" той има предвид техническия директор Славчо Славчев.

Прокуратурата обяви, че се самосезира по разследването на bTV.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

5

tough

08.11 2020 в 09:55

Тва изикредит ли бяха? БЧК са същите корумпета, да не кажа по-големи. Аверчета с маринела и ветко. Ше им дам 1 ст дарение нанайси.

3232

4

tarabata

06.11 2020 в 18:56

Подобни сдружения в обществена полза подлежат на строг контрол, стига да има кой да го осъществява, да е грамотен и да не взима подкупи. Обаче, тиквените калинки не се славят с нито едно от посочените качества и висок морал. Всякакви други разсъждения са на празни ясли. Който има пари да им дарява, че да ги дават на кредит срещу високи лихви и да изкупуват несъбираеми кредити, вместо да помагат на тежки случаи на деца и възрастни по медицински причини. Ако не беше така, нямаше да им се губят над 2 000 000лева от дарения.

8074

3

JustSoYouKnow

06.11 2020 в 18:38

ПП

Дарявал съм през нея, наясно съм, че част от парите отиват за платформата. Ако не ги затворят вероятно пак ще дарявам.

8074

2

JustSoYouKnow

06.11 2020 в 18:35

Абе, и така и така. За тия проценти, които трябва да са 5, а колко са при положение, че събират дарения и директно за платформата, не смея да твърдя че е ясно какво се случва без да съм видял документи отчети и т.н. Стойността, която придават обаче на кампаниите е реална, защото получават публичност и в някакъв смисъл печат за автентичност и отчетност. Ако си спомням правилно освен IT има юристи и счетоводители, които следят да не се организират фалшиви кампании, или поне нещо такова си спомням едно време като им четях условията.
Факт е, че има полза от платформата и аз лично вярвам, че много хора са получили помощта, която им е била необходима, която вероятно не биха получили организирайки кампанията си по друг начин (развявайки една папка документи дето няма кой да прочете и обяснявайки неща в някой подлез, примерно).
По- интересно би било, ако си поставят цел за годината колко пари им трябват за издръжка и след това подкрепят с излишъка, някоя инициатива по техен избор.

3232

1

tarabata

06.11 2020 в 16:35

ХАХАХАХАХАХАХА Къде са тиквениците и калинките на тиквата, взимащи стотици милиони заплати от нашите данъци, че телевизиите да разкриват подобни подлеци-помияри, облагодетелстващи се от болките и страданието на болни, умиращи хора?