Колело за смет, за дете – велосипед

OFFNews 26 май 2015 в 14:48 3086 0

Колело за смет, за дете – велосипед

В град Дряново тази година денят на детето 1 юни ще е малко по-необичаен. Тогава ще бъде финалът на кампанията „Колело за смет, за дете – велосипед“.

70 деца от общината ще получат подарък – поправено и с подменени части старо колело, чиито собственици са го дарили за каузата. Виновниците за инициативата са млади предприемачи от 1bike – бутикови магазини за реставриране и ремонт на стари велосипеди.

Оказва се, че идеята, колкото и проста да е, набира невероятна популярност и съвсем скоро надминава всички очаквания. Тя повлича след себе си освен хора, които искат да дарят старите си велосипеди, но и частни компании, които се включват с безвъзмездна помощ.

Всичко тръгва от един пресрилийз – след като Александър и бизнес партньорът му от 1bike решават да стартират инициативата, те я обявяват на няколко медии и във Фейсбук. От там нататък всичко се развива от само себе си. „Буквално лавинообразно се случиха нещата. Една медия прояви интерес, след нея втора, трета... Не сме инвестирали нито един лев за реклама, по съвсем естествен начин стана всичко“, разказва Алекс пред OFFNews и допълва, че в един момент трудно смогвал да движи основния си бизнес в работилницата.

Дарителите са от цяла България, с различен социален статус и възможности. В повечето случаи велосипедите пристигали по куриер, но имало и случаи, при които собствениците идвали на място в работилницата. Някои от историите са истински трогващи. Като например тази на две малки момиченца, които влезли в магазина и обяснили, че искат да подарят колелата си за инициативата. В друг от случаите, младежите заварили рано сутринта пред магазина им в София мъж, който ги чакал. Той обяснил, че идва от Пловдив по работа в София, но първо искал да мине през магазина им и да остави старото си колело.

„Имахме клиент, на когото ремонтирахме колелото. След една седмица той се върна в магазина. Решихме, че не сме свършили добре работата си и колелото отново се е счупило. Той обаче обясни, че иска да дари ръкохватки, които си купил, но не ползвал“, спомня си Алекс.

Може би един от най-интересните случаи е този на Тодор Георгиев – пенсионер от София, чиято страст са велосипедите. Той дарил три реставрирани с продължение на години „Балкан“. Дълги години мъжът събирал части за тях, за да ги стегне и когато разбрал за инициативата на 1bike без да се замисли дарил и трите велосипеда от легендарната марка.

Александър си спомня, че в началото най-смелите очаквания били за максимум 20 дарени велосипеда. Много скоро обаче две складови помещения се оказват буквално претъпкани от дарени колела. Някои от тях били в лошо състояние. Други пък станали донори – от тях използвали части за останалите колелета, които имат нужда от по-малко ремонт. В по-голямата им част обаче велосипедите били максимум на 10 години.

Инициативата бързо привлича и други частни компании. Така например Drag Bicycles осигуряват бюджет за резервни части за старите колела. Транспортирането на колелата също става с подкрепата на частни фирми, една от които предоставя бус. „Заредиха го с гориво, дадоха ни го и казаха: Свършете си работата, ще ни го върнете когато можете“, разказва Александър. Друга частна фирма транспортира велосипеди с няколко леки автомобила, а голяма куриерска компания предоставя свой бус – напълно безвъзмездно. Към момента всички 70 колела са транспортирани в Дряново.

В ремонта освен двамата собственици на 1bike се включват и доброволци от неправителствената организация „Мога – Дряново“.

Към инициативата се включват и социалните служби в Дряново, които са съставили списък с децата от социално слаби семейства. Те са подбрани по определени критерии. “Най-важното е те да нямат велосипед, второ, да не могат да си позволят да имат такъв“, обясни пред OFFNews Александър. Той признава, че е трудно да запазят подаръците като изненада, защото кампанията е популярна в целия град.

До 1 юни остава да бъдат ремонтирани още около 6 велосипеда. Освен самото раздаване е предвиден и импровизиран урок по каране на колело. „Защото на много от децата, които ще получат колело, то ще е първото в живота им“, обясни Александър.

Цялото начинание се крепи на мисъл на покойния Джоко Росич, когото Александър цитира: „България се пръска по шевовете от добри хора“. Той вярва, че навсякъде има хора, на които трябва да се даде възможност да се изявят. След отзвука и реакцията Александър е по-смел и планира инициативата да продължи в други градове с партньори по места. И не се притеснява да каже, че тя има потенциал да се превърне в национална.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови