Клисарова премахва конкуренцията на пазара на учебници

Александра Маркарян Последна промяна на 03 юни 2014 в 10:11 17792 26

Проф. Анелия Клисарова

Снимка Сергей Антонов

Проф. Анелия Клисарова, министър на образованието и науката в кабинета "Орешарски"

Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова се готви да премахне конкуренцията между издателите на учебници.

Тя заяви, че вече няма да има разнообразие от варианти на учебници за всеки предмет във всеки клас.

"До завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега да се избира между три", заяви проф. Клисарова на среща с учители в СОУ „Христо Ботев“ – Ивайловград вчера.

Ограничението да има три варианта на одобрени от МОН учебници, от които учителите да избират, беше въведено с поправка в сега действащия Закон за народната просвета през 2002 година по предложение на внучката на Тодор Живков, а тогава - депутатка от левицата, Евгения Живкова. То бе направено буквално в последните минути от приемането на закона - на второ четене в пленарна зала. Силно изненаданият просветен министър тогава Владимир Атанасов, който е и автор на учебници, не успя да обори Живкова, въпреки че бе категорично против и в крайна сметка мнозинство от депутати прокара поправката.

Ограничението е в сила от учебната 2003/2004 година.

Преди това нямаше ограничение за броя на одобрените варианти на учебници по предмет. Всеки, който отговаряше на държавните изискванията, получаваше гриф "Одобрено от МОН" и се пускаше на пазара.

Клисарова заяви още, че в момента държавата дава милиони левове за учебници, които отиват в частни издателства. Само тази година Министерският съвет одобрил 42 млн. лева за преиздаване на учебници.

"Учебниците трябва да бъдат отпечатвани в печатницата на МОН и да се пишат от авторски колективи, в които участват предимно учители от различни училища. Всеки нов учебник ще бъде широко обсъждан", каза Клисарова.

Тя защити тезата си и с думите: "Ако сега дете се прехвърли от едно училище в друго, то трябва да сменя и учебниците, защото те са различни". Ако държавата поеме тази функция, щели да бъдат спестени средства, които "приоритетно да се използват за модернизация и ремонт на училищата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.06 2014 в 06:22

Нали според настоящата Наредба учебниците се одобряват от компетенти оценители, назначени от МОН. Кой гарантира, че комисията, назначена от МОН за одобряване на един учебник, ще е по-добра от досегашните?
Написване на учебник само от учители ще доведе до пълна профанизация.
Преместването на ученици по време на учебната година не е никакъв проблем, защото учениците се обучават по държавно утвърдени учебни програми и стандарти, а не по учебници. Това, че на учителите им е лесничко да вземат един учебник и да преподават по него, без да поглеждат в Държавните образователни стандарти, приети със Закон съвсем не означава, че е правилно.
Но кое в България не е абсурдно.
Един учебник = още по-голяма зубращина, липса на творчество и пълна профанизация.

04.06 2014 в 06:16

Тенденциозно заглавие, отново. Тази министърка не ми е никак приятна в едно с цялото правителство, но писането на учебници не е някаква си пазарна икономика. Колкото по-евтино толкова по-некадърно. Срещал съм откровенни глупости в учебниците, а в един учебик по физика точно обратното на природните закони.
Логично е да ти излезне без пари, когато ти го пишат неграмотници....

03.06 2014 в 22:56

По принцип идеята я одобрявам. Който не е имал ученик или сам не е бил, той не може да разбере какво е да обикаляш по книжната борса и да търсиш заветния учебник по история, 6-то издание, с бежова корица, ама не онзи, който е кафяв, а другия, по-жълт на цвят и да намериш само един - черен, защото желаният от преподавателя очевидно само той го желае.... Проблемът идва оттам, че идеята се подхваща на нов глас от редиците на Столетницата. При тях няма конкуренция, има само една одобрена от партията майка програма за промиване на мозъци. Учителският колектив, който ще го съставя пък ще е от дългогодишни членове на партията. Да ни е честит новият световен ред! Хайл!

03.06 2014 в 19:25

И според вас като се премахне "конкуренцията" какво ще се получи? Автори и издатели ще плащат още по- големи подкупи, за да бъдат онзи, единствения избор на МОН и това ще е единствения критерий за избор. Сега поне учителите имат право да изберат най- читавия от три учебника, а като премахнат това право на избор? Да не си мислите, че в този единствен няма да има изписани глупости или неточности? Това е възможно най- голямата простотия!

03.06 2014 в 17:45

Крайно време беше!
За каква конкуренция говорите при положение , че държавата плаща всичко що се издава?
Конкуренция може да има само при положение , че всичко от писането до издаването и пласирането е на пазарен принцип и пак не е гарантирано защото учителите определят по кой учебник ще се учи и пак има поле за корупция(да не говорим , че учебниците ще са на цената на кокаина).
Истината е , че учебниците трябва да се пишат от УЧИТЕЛИ при строг контрол от горе и да са унифицирани за цялата образователна система.

03.06 2014 в 14:52

Таз луда ли е ве!? Няма ли кой да ѝ забърше една лопата през муцуната! Кой си сменя училището на средата на година, че да сменя и учебници ?! Мръсна комунистка, пари била давала, ми да спре да спонсорира, не да пробутва комунистическата си простотия! Я ФОСТАТА МА! ОСТАВКА!

03.06 2014 в 13:47

В началото на тази система, авторите биваха позлатени. Сега незнам как е. Но наистина качеството на даден учебник в момента е на последно място. Един от споменати в тази статия, за няколко месеца стана доста богат. За целта изхвърли други играчи... ама беше силен тогава :) В момента не съм много наясно, но преди години нещата бяха много ама много зле... рушвети... рушвети... Само си помислете една книга в какво количество се издава и каква част от това количество се продава. Докато при учебниците има 100% гарантирано пласиране на тиража при това на добри цени.

03.06 2014 в 13:41

@high
Да, учебниците са некачествени НО одобрени от министерството. Т.е. дали ще има един некачествен и одобрен от министерството или няколко... няма разлика. Аз винаги съм бил за разделяне на авторите от издателствата. На авторите да се плаща за "проекта" а след това издателствата да кандидатстват за изработката. Отново го има риска от рушвети. Но огромната конкуранция сред печатниците ще ги сведе до минимум и за капак и крайната цена ще бъде сведена до минимум. Сега минимум 18% от коричната отиват за рушвети на ниско ниво. На високо ниво рушветите... са друга тема.

03.06 2014 в 13:16

„Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото.“

03.06 2014 в 13:09

asdf,
не е така. Има значение, защото ние плащаме не за качествени учебници, а за некадърни учебници, само защото издателства са платил рушвети на този или онзи. Избират се 3 учебника от 3 издателства, КОИТО ДЪРВЖАТА ПЛАЩА НА ТЕЗИ ИЗДАТЕЛСТВА. Съдържанието е пълна трагедия, дадох примера с английския, където никога няма одобрени учебници от световните ОУП или КУП, но са одобрени учебниците на измислено гръцко издателство и български такива, оглавчвани от екс ченгета. Пълни са с грешки, неправилен английски и е мъка за всички.