Клисарова премахва конкуренцията на пазара на учебници

Александра Маркарян 03 юни 2014 в 10:11 18655 26

Проф. Анелия Клисарова

Снимка Сергей Антонов

Проф. Анелия Клисарова, министър на образованието и науката в кабинета "Орешарски"

Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова се готви да премахне конкуренцията между издателите на учебници.

Тя заяви, че вече няма да има разнообразие от варианти на учебници за всеки предмет във всеки клас.

"До завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега да се избира между три", заяви проф. Клисарова на среща с учители в СОУ „Христо Ботев“ – Ивайловград вчера.

Ограничението да има три варианта на одобрени от МОН учебници, от които учителите да избират, беше въведено с поправка в сега действащия Закон за народната просвета през 2002 година по предложение на внучката на Тодор Живков, а тогава - депутатка от левицата, Евгения Живкова. То бе направено буквално в последните минути от приемането на закона - на второ четене в пленарна зала. Силно изненаданият просветен министър тогава Владимир Атанасов, който е и автор на учебници, не успя да обори Живкова, въпреки че бе категорично против и в крайна сметка мнозинство от депутати прокара поправката.

Ограничението е в сила от учебната 2003/2004 година.

Преди това нямаше ограничение за броя на одобрените варианти на учебници по предмет. Всеки, който отговаряше на държавните изискванията, получаваше гриф "Одобрено от МОН" и се пускаше на пазара.

Клисарова заяви още, че в момента държавата дава милиони левове за учебници, които отиват в частни издателства. Само тази година Министерският съвет одобрил 42 млн. лева за преиздаване на учебници.

"Учебниците трябва да бъдат отпечатвани в печатницата на МОН и да се пишат от авторски колективи, в които участват предимно учители от различни училища. Всеки нов учебник ще бъде широко обсъждан", каза Клисарова.

Тя защити тезата си и с думите: "Ако сега дете се прехвърли от едно училище в друго, то трябва да сменя и учебниците, защото те са различни". Ако държавата поеме тази функция, щели да бъдат спестени средства, които "приоритетно да се използват за модернизация и ремонт на училищата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!