Учебниците стават много повече

Александра Маркарян Последна промяна на 17 октомври 2012 в 19:26 2129 6

Милена Дамянова, зам.-министър на образованието, младежта и науката  Снимка: БГНЕС
Милена Дамянова, зам.-министър на образованието, младежта и науката Снимка: БГНЕС

Текстовете за учебниците бяха гласувани днес на второ четене от образователната комисия в парламента с пълната подкрепа на депутатите от ГЕРБ. Ще влязат в сила след гласуването на проектозакона в пленарна зала и обнародването му.

До пазара ще бъдат пускани всички учебници, които отговарят на държавните стандарти и съответстват на възрастта на учениците в съответния клас. Проектите ще бъдат разпращани до всички учители, преподаващи съответния предмет. Всеки от тях ще избира варианта на учебник, по който ще преподава, съгласувано с родителите в Обществения съвет на училището.

Срещу философията на текстовете се обявиха от Коалиция за България чрез депутатите Валентина Богданова, Ивелин Николов и Ваня Добрева – зам.-министър на образованието в кабинета на тройната коалиция.

"По мое време нагласите на обществото бяха следните: хората искаха да има един учебник по предмет - вие проучвали ли сте общественото мнение, преди да предлагате тези промени", попита Добрева.

"Учениците ще учат по един учебник, но учителите ще имат по-голяма свобода да избират. Много е важно посланията, които отправяме, да не са манипулативни", отговори зам.-министър Милена Дамянова, отговаряща за средното образование в МОМН.

Просветният министър проф. Сергей Игнатов я подкрепи с аргументите, че в случая става дума за творчески процес, който изисква свобода и че не ограниченият брой учебници определя качеството им.

Негативно бе мнението и на вицепремиера и образователен министър в кабинета „Костов“ (от 1997 до 1999 г.) и настоящ депутат от Синята коалиция Веселин Методиев.

„Когато станах министър, заварих 18 учебника по един предмет в един клас. Нямаше логика и аргументи за това, освен: „Да дадем шанс на всички“, каза Методиев.

Ограничението да се одобряват до 3 учебника по предмет за клас беше въведено с поправка в сега действащия Закон за народната просвета през 2002 година по предложение на внучката на Тодор Живков, а тогава - депутатка от левицата, Евгения Живкова. То бе направено буквално в последните минути от приемането на закона - на второ четене в пленарна зала. Силно изненаданият просветен министър тогава Владимир Атанасов, който е и автор на учебници, не успя да обори Живкова, въпреки че бе категорично против и в крайна сметка мнозинство от депутати прокара поправката.

Ограничението е в сила от учебната 2003/2004 година.

От тогава издателите на учебници се борят за отмяна на лимита.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.10 2012 в 19:13

А какво са "учебните помагала", както и "учебните тетрадки"?
Не са даже превод от невменяемите учебници на човешки език. Прости пари са си. Рекет.

18.10 2012 в 15:50

Спешно доунищожаване ли правят депутатите?

Учи се по различни учебници, но като се кандидатства за университет се оказва, че те едните теми ги нямало в единия учебник, а други - в другия.
И за да може ученика да има надежда за успех в кандидатстването, трябва да ходи при читав преподавател на частни уроци, че да му предаде материала който е компилирал от всички учебници.
И после - забранявайте частните уроци..... Всичко е измислено предварително, всички трябва да се гърчат!

18.10 2012 в 09:58

Не знам, бил съм даскал отдавна, и за малко.
Тогава учебниците не ми харесаха, учениците казваха че и на тях не им. Ама то на всички келеши учебниците не им харесват, друго си е в задния двор с оная от Б-клас, а хептен друго - като започнат да стават уважавани хора тъкмо заради гадните учебници.
Еднозначно - единни учебници. И майната им на мераците на издателчетата. Техните пари са разрушаването на мозъците на техните и деца.

18.10 2012 в 09:32

Това е поредната глупост, която ни връща в хаоса на 90те. Ще си печатат, държавата ще плаща, после ще се рециклира. Накрая се оказваме с хартиени торби от рециклирани учебници в някой магазин. Ама и тези торбички ще ги платим по 35ст.

Вместо да сложат задължителния методически контрол над учебниците, те се борят за още по-свободен режим. После се чудят защо "в учебниците пишат глупости". Питайте който и да е ученик - той ще ви го каже. Срамота!

17.10 2012 в 20:43

Аха, това е и номера - "издателите на учебници". Значи всеки ще печата каквито му скимне глупости, а държавата ще трябва да плаща целия тираж, понеже току виж някой избрал тъкмо тая глупост.
А всички които са прочели някой от пасквилите, ще знаят различни неща.
И как после ще оценяваме матурите, и кой ученик за пръв път ще осъди държавата за лош резултат, заради калпав учебник?
Пак едни хора пишат един закон, за да врътнат едни пари. Че това убива децата им - не е важно.

17.10 2012 в 19:37

Повече - хубаво, а по-читави ще станат ли?