БСП с мерки в образованието: Помощ в I клас, пак ограничения за учебниците (видео)

Александра Маркарян 27 май 2013 в 11:50 2332 3

Пламен Орешарски и Сергей Станишев Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски и Сергей Станишев Снимка: БГНЕС

"Темата за образованието е приоритетна за БСП. Една от първите мерки, с които се ангажираме, наред със спешните мерки в енергетиката, е за първия учебен ден държавата да подпомогне първокласниците. Едно дете тръгва на училище един път в живота си и държавата трябва да помогне на това дете да запомни този ден."

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след среща с ръководството на партия "Глас народен". Той не уточни каква конкретно ще е въпросното подпомагане за 7-годишните в първия учебен ден. Лидерът на социалистите обаче даде заявка за връщане на ограничения брой учебници по предмет за клас. (Ограничението от най-много 3 учебника по предмет за клас падна по време на управлението на ГЕРБ.)

„За мен е абсурд да има толкова много учебници по един предмет. Трябва систематизиране”, каза той. 

Намерение за сериозна работа в образованието заяви и бъдещият премиер Пламен Орешарски.

"Трябва да приближим образованието към практиката, особено що се касае до горните курсове. Като че ли немската система в това отношение е добър образец. Самият учебен процес се нуждае от ново преформулиране. Всички като граждани трябва да имаме готовност да се обучаваме цял живот. Ще изисквам от образователното министерство много по-активно да се обърнат към потребностите на обучаваните и на учителите, защото процесът е двустранен”, каза Орешарски.

Приоритет, според Станишев, е и изчистването на "деформациите", предизвикани от децентрализацията на училищата. Той бе категоричен, че държавата трябва да обърне специално внимание на учебните заведения в по-малките населени места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!