Quantcast

КАТ започна масирани проверки за колани и детски столчета

Offnews Последна промяна на 08 септември 2014 в 09:15 3454 4

Пътна полиция

Масирана акция за използването на обезопасителни колани и детски столчета в автомобилите започва от днес Пътна полиция. 

Контролната операция, организирана от Европейската мрежа на службите „Пътна полиция” в ЕС /TISPOL/, ще продължи до 14 септември. 

Освен това пътните полицаи ще проверяват мотоциклетитите и техните спътници за използването на обезопасителни каски по време на пътуването. По време на акцията ще се прави проверка и за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“.

Основната цел на операцията е да се окаже въздействие върху поведението на водачите на автомобили и пътниците, като акцентът отново ще е върху факта, че използването на обезопасителни колани и каски значително намалява риска от сериозно увреждане или смърт при инциденти на пътя, уточняват от МВР.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.09 2014 в 17:04

Argo, да, два броя деца - голямото си е по правилник в съответното столче на задната седалка, както трябва да е. Другото, бебето, няма къде другаде да бъде, освен на предната седалка. Въпросът е, че бях чувала катаджиите да правят проблем, позовавайки се на правилото, че дете под 12 години няма право да е на предната седалка на автомобила, макар че производителите на бебешки кошчета, както и тези на автомобила допускат превозването на бебешко кошче на предната седалка при изключени въздушни възглавници и с гръб към движението...

08.09 2014 в 16:09

Петя.

Возиш дете на 4-5г отзад на детско столче? Също и бебе на годинка в кошче на предна седалка.....

Обърка ме тотално. Аз ли нещо не съм разбрал?

08.09 2014 в 15:09

Може ли някой да ми даде инфо по следния въпрос: карам малък двуврат автомобил, на задната седалка в детско столче возя дете на 4.5г, до него облегалката на седалката е смъкната, за да побера бебешка количка, а самото бебе на 1 година возя в кошче на предната седалка, с изключена въздушна възглавница. Всички пътници в колата са с предпазни колани, поставени в съответствие с моделите на детските столчета. В нарушение ли съм заради бебешкото кошче на предната седалка или не? Въпросът ми е напълно сериозен и моля да не ми препоръчвате да си купя по-голяма кола, ако можех - щях! :)

08.09 2014 в 12:06

Европейска мрежа..дрън-дрън. Избори идват, касички трябва да се пълнят.