Калфин и работодателите обсъждат повишаването на осигуровките

OFFNews 17 февруари 2015 в 08:05 4008 1

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Ивайло Калфин и екипът му.

Преденият кръг преговори по пенсионната реформа при вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин днес ще е за ръста на осигуровките за пенсия и предложенията на работодателските организации за усъвършенстване на пенсионната система. 

Още в началото на мандата си Калфин обяви, че осигуровките за пенсия трябва плавно да се увеличат. Той предлага вноските да растат с по 0,5% през следващите 11 години.

Очаквано работодателските организации скочиха срещу това предложение. Те дори излязоха с декларация срещу социалния министър, в която го обвиниха, че толерира идеите само на синдикатите и заплашиха, че ще излязат от тристранния съвет.

Бизнесът обяви, че при увеличаване на осигуровките голяма част от работодателите ще минат в сивия сектор или ще фалират.

Последва задочен сблъсък между председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, който нарече Калфин комсомолец и социалния министър.

Ивайло Калфин пък обяви, че Домусчиев олеква, като твърди, че бизнесът ще фалира заради 3 лв. на месец (толкова ще струват на работодателите увеличените осигуровки на работник със заплата 1000 лв.).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!