Quantcast

Калфин и работодателите обсъждат повишаването на осигуровките

OFFNews Последна промяна на 17 февруари 2015 в 08:05 3358 1

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Ивайло Калфин и екипът му.

Преденият кръг преговори по пенсионната реформа при вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин днес ще е за ръста на осигуровките за пенсия и предложенията на работодателските организации за усъвършенстване на пенсионната система. 

Още в началото на мандата си Калфин обяви, че осигуровките за пенсия трябва плавно да се увеличат. Той предлага вноските да растат с по 0,5% през следващите 11 години.

Очаквано работодателските организации скочиха срещу това предложение. Те дори излязоха с декларация срещу социалния министър, в която го обвиниха, че толерира идеите само на синдикатите и заплашиха, че ще излязат от тристранния съвет.

Бизнесът обяви, че при увеличаване на осигуровките голяма част от работодателите ще минат в сивия сектор или ще фалират.

Последва задочен сблъсък между председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, който нарече Калфин комсомолец и социалния министър.

Ивайло Калфин пък обяви, че Домусчиев олеква, като твърди, че бизнесът ще фалира заради 3 лв. на месец (толкова ще струват на работодателите увеличените осигуровки на работник със заплата 1000 лв.).

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.02 2015 в 12:02

Вместо да премахнат облегченията за хазарта и за сметка на тях да облегчат ДДС-то на храните, лекарствата, детските стоки и книгите /като в цивилизования свят/, се чудят как да обложат още населението. Защото работодателите пищят, но на работниците ще им намалят заплатите. Калфин е поредното голямо разочарование. То от паплачта на червените хкмери нищо свестно няма да излезе. Остава ни единствено масово да не си плащаме осигуровките. Всички възнаграждения под масата. А и да - 3лв. на месец за бедния човек са 3 хляба, но за Калфин са парче кенефпапир. Типично.