Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

‘Каквото и да учите, учете с желание. Така ще вървите напред’

Здраве и приключенски дух пожела министърът на образованието проф. Сашо Пенов на учениците в 18-то училище, където откри учебната 2022/2023 година

Александра Маркарян 15 септември 2022 в 12:40 2288 1

Служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов открива учебната година в 18-то училище в София.

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов открива учебната година в 18-то училище в София.

Моля, каквото и да учите, учете с желание. Така ще вървите напред и ще постигнете това, което целите.

С тези думи извънредният и пълномощен посланик на Япония в България Н.Пр. Нарахира Хироши се обърна към изпълнилите двора на 18-то училище в София ученици в първия учебен ден. Дипломатът се включи в официалното откриване на учебната 2022/2023 г. в първото училище в България, което въвежда преподаване на източни езици (японски, корейски, китайски, арабски) наред с английски, немски и френски в задължителната си програма след 7. клас.

Н. Пр. Нарахира Хироши говори пред учениците в двора на 18-то училище по време на официалното откриване на учебната 2022/2023 г. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

В училището с най-много ученици в цяла България бяха още служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов и посланиците на САЩ, Южна Корея, Мароко.

„Всяка думичка, всеки термин и понятие Ви правят по-богати, по-образовани, по-подготвени за живота“, обърна се министърът към учениците. В училище те ще бъдат възпитани като граждани на България и света, убеден е той и им пожела здраве и приключенски дух.

Министърът – преподавател в СУ и бивш декан на юридическия му факултет – благодари за труда на учителите, благодарение на които децата усвояват знания, които са необходими, за да просперира България. Благодари и на родителите, че „вярвате в българското училище, че споделяте трудностите пред развитието на тези обществени отношения и всячески се стремите да подпомогнете процеса на образование, така че нашите деца да получат най-доброто“.

Н. Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

„Училището не е само, за да учите математика, науки и останалите дисциплини. То е възможност да започнете вашето обучение за живота – каза посланичката на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа и „преподаде“ три урока на ученическата си аудитория – първо, не позволявайте на никой да ви казва, че не можете да направите нещо; второ, винаги вдигайте ръка – това ще ви помогне не само в училище, но и след това, защото никога не знаете кога ще се появи възможност, когато вдигането на ръка ще отвори врати пред вас; трето – не е важно само колко сте умни, но и колко добре се отнасяте с другите, бъдете мили един с друг.“

Директорката на 18. СУ Величка Стойчева и служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Училището е едно от съпричастните с наводнените карловски общини и затова в края на официалната част директорката Величка Стойчева благодари на учителите не само за професионализма, усилията и усърдието им, а и за личните дарения, които са направили в подкрепа на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Карлово.

Тя посрещна първокласниците с „Добре дошли в новия ви дом, обичайте и слушайте своите първи учители!“, посъветва гимназистите да бъдат усърдни, задълбочени и отдадени на ученето и пожела на всички успешна учебна година.

Тържеството, започнало с химна на България, завърши с рецитал на стихове от първокласници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

15.09 2022 в 16:28

Напъни се и сътвори желание - абе министре, консултирай се с някой психолог как се работи с мотивация. Ученето в България е специфичен труд. Твоя отговорност е да го направиш интерестно по някакъв начин.

Слаба реч, номенклатурно мислене

Виж тази на Херо е по добра, разказва за ползите от труда "учене" , за да се опитат децата в очакване на облаги
 
X

Да помогнем на украинските деца!