Как вероятно ще изглежда бюлетината за изборите

Последна промяна на 07 февруари 2014 в 15:58 19682 4

Урна за гласуване

Членовете в Комисията за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс се обединиха единодушно около варианта бюлетините на изборите за народни представители, общински съветници и европейски парламнет да бъдат по образец на бюлетините, се гласуваше в Косово през 2013 г.

 

Бюлетината съчетава две полета. В лявото избирателят ще отбележи формацията, а в дясно - номера на предпочитания кандидат от съответните партия, коалиция или инициативен комитет. В тъмната стаичка гражданите ще разполагат с листите с кандидатите на всички участващи в изборите формации, за да могат да се ориентират за номера на предпочитания кандидат.

 

Идеята бюлетините да бъдат отпечатани по образец на тези в Косово срещна неочаквана единодушна подкрепа. Председателят на комисията Мая Манолова възложи на всички парламентарни групи, на печатницата на БНБ (която ще произвежда бюлетините за изборите) и на гражданските организации да обмислят този вариант през уикенда. Окончателното решение ще се вземе на заседанието на комисията в понеделник, когато текстовете трябва да влязат в проекта за нов Изборен кодекс.

Първоначалната идея, заложена в законопроекта, предвиждаше гражданите да гласуват с бюлетина, върху която са изписани имената на всички кандидати в листите на участващите формации. На днешното заседание бе показан образец, от който стана ясно, че бюлетините ще бъдат с огромен размер, което ще затрудни не само печатницата на БНБ, но и избирателите.

В тази връзка Мая Манолова предложи втори вариант - избирателите да гласуват с две бюлетини - интегрална, върху която се отбелязва избраната формация, и бюлетина със списъка на кандидатите, върху която евентуално да се отбелязва преференцията. Идеята на Манолова бе гражданите да получават от членовете на СИК само интегралната бюлетина, а списъците с партийните листи да са разположени в тъмната стаичка.

Тази идея обаче не бе възприета и в крайна сметка депутатите се спряха на варианта с косовските бюлетини, които съчетават в себе си и партиен, и преференциален вот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.02 2014 в 17:22

И ако резултатите от изборите не харесват на сестра галева, в България да стане като в Косово.

Печатницата на БАН е екстериториална, и ако има напечатани бюлетини само за бсп. няма цацаров, който да влезе вътре и да установи нарушение...

07.02 2014 в 17:11

Късичка ми се вижда тая бюлетина.

07.02 2014 в 16:45

Предлагам да ги няма номерата на поредност след квадратчетата и преди кандидатите в лявата част. А то на всичкото отгоре май и някакви картинки са предвидени, да не стават грешки.

07.02 2014 в 16:24

Маяма Нолова направо да си каже какво иска - ако може на бюлетината да има само тяхната партия, че да не стане гаф.

То и без това "преференциалният" вот е такава пародия. Ако не е 1-2%та е безсмислен.