ЦИК пак ще се съставя от партиите

Нели Чолашка 05 февруари 2014 в 16:42 2029 2

Избори.

Членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) и в бъдеще ще бъдат предлагани от парламентарно представените партии и тези с представители в Европейския парламент.

Ръководството - председател, двама зам.-председатели и секретар, ще се назначават от Народното събрание.

ЦИК ще се състои от общо 19 членове и ще има мандат 5 години.

В момента ЦИК се състои от 21 членове, но всички се назначават с указ на президента по предложение на политическите сили, като председателят е от най-голямата партия в парламента.

"Имахме уверението, че ЦИК ще се избира на професионален принцип - 9 души, от които 5 ще са квота на парламента и 4 ще са квота на президента, както се излъчват членовете на СЕМ, ВСС и др. Сега пак се оказва, че пак ще е на политически принцип", коментира Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

Мая Манолова, която председателства временната комисия за приемането на нов Изборен кодекс, призна, че е имало такава идея, но се отказали от нея заради възражения от ГЕРБ и от президентството.

От "Атака" предложиха ЦИК да се съставя на паритетен принцип – парламентарните партии да имат равен брой представители, но предложението им не беше прието. 

Комисията отхвърли и предложението на ДПС всяка парламентарна партия да има по един заместник-председател в ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!