Кабинетът смени ръководството на Агенцията по акредитация: кой ще оценява университетите

Александра Маркарян 04 октомври 2023 в 10:38 3614 0

Проф. Елиза Стефанова

Снимка БГНЕС/Филип Станчев

Проф. Елиза Стефанова

Проф. Елиза Стефанова е новият председател на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) към Министерския съвет. Проф. Стефанова е зам.-ректор по информационните дейности и академичния състав в Софийския университет. Тя поема поста от освободената проф. д-р Петя Кабакчиева, чийто мандат е изтекъл, съобщи снощи пресслужбата на Министерския съвет, чието е решението.

НАОА оценява проектите за откриване и преобразуване на висши училища, както и на техни основни звена (напр. факултети), филиали, териториално изнесени звена. Тя има последната дума и за откриването на професионални направления и специалности от регулираните професии (напр. медицина, архитектура) и извършва институционална и програмна акредитация, както и следакредитационно наблюдение и контрол.

55-годишната Стефанова е професор по информатика и компютърни науки във Факултета по математика и информатика на СУ. Ръководител е на магистърска програма "Електронно обучение". Преди да стане зам.-ректор на СУ, проф. Стефанова е зам.-декан на ФМИ. Работи в СУ от 1989 г. След Природоматематическата гимназия в Ловеч завършва е информатика и компютърни науки в СУ, има дипломи от Испания и Великобритания.

Наред със смяната на председателя са направени още три в състава на Акредитационния съвет. Сменен е един от представителите на Министерството на образованието и науката, чийто мандат изтича през месец септември 2023 г. МОН е предложил за свой нов представител доц. д-­р Мария Кехайова-Стойчева от Икономически университет - Варна.

От квотата на Съвета на ректорите вече ще участват чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев от Медицинския университет в Пловдив, проф. д-р Станимир Йотов от Тракийския университет в Стара Загора и доц. Гергана Боянова от УНСС. 

В състава на Съвета остават още и чл.-кор. проф. д.ф.н Мирослав Дачев и академик д.т.н д.м.н Красимир Атанасов, чийто мандат изтича през 2026 г.

Съставът на Акредитационния съвет се определя въз основа на предложения на министъра на образованието и науката, Съвета на ректорите, Българската академия на науките и Селскостопанската академия. В резултат на направените предложения и преглед на представените автобиографии, както и на наукометричните показатели, съобразно регистъра на академичния състав, поддържан от НАЦИД, се определя и кой влиза в Съвета.

Акредитационният съвет към Националната агенция за оценяване и акредитация се състои от председател и 10 членове, хабилитирани лица от областите на висшето образование. Съставът на членовете включва шестима представители на висшите училища, по един представител на Българската академия на науките и Селскостопанската академия и двама представители на МОН. Мандатът на председателя, заместник-председателя и на членовете на АС към НАОА е шестгодишен. Половината от състава на Акредитационния съвет, с изключение на председателя, се обновява на всеки три години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика