Quantcast

Изслушват публично петимата кандидати за заместници на Мая Манолова

OFFNews Последна промяна на 12 януари 2016 в 06:15 2650 2

Мая Манолова
Мая Манолова

Днес ще бъде проведено публично изслушване на кандидатите за заместници на националния омбудсман Мая Манолова.

То започва в 15 ч в сградата на омбудсмана на ул. "Георг Вашингтон" №22. До 10 ч. всеки може да изпрати въпроси и становища за кандидатите на имейл [email protected]

Изслушването ще бъде отворено за медиите, гражданите и неправителствения сектор. Поканени да участват са членовете на Парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека и Парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, както и вносителите на предложенията за заместник-омбудсман.

Петимата кандидати за заместник-омбудсман, които ще бъдат изслушани са: Айсун Авджиев - предложен от фондация „Партньори - България“, Анжелика Цокова - номинирана от гражданско движение "ДНЕС" и гражданско движение "ДНЕС" - общество срещу произвола, Деница Димитрова - предложение на Национална мрежа за децата, Диана Ковачева - номинирана от асоциация „Прозрачност без граници“ и Хюсеин Исмаил - предложение на Съюза на слепите в България.

В хода на процедурата за избор на заместник-омбудсман в деловодството на институцията на омбудсмана до 2 декември м.г. постъпиха девет предложения от граждански организации. След запознаване с мотивационните писма и проведени интервюта с всеки от кандидатите Мая Манолова номинира пет кандидатури. На 11 декември 2015 г. омбудсманът внесе в парламента искане да започне публична процедура по тяхното обсъждане на основание чл. 89 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева върна петте кандидатури на 18 декември м.г. с аргумента, че законът не предоставя възможност на парламента да прави избор между няколко кандидатури, а само да избере или отхвърли един конкретно предложен от омбудсмана кандидат.

В изпълнение на принципите за добро и прозрачно управление Мая Манолова насрочи публично изслушване на петимата кандидати за заместник-омбудсман, се казва в прессъобщение на омбудсмана.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.01 2016 в 06:50

сефте чувам че в публичен дом трябвало публично изслушване!

12.01 2016 в 06:24

Горкият заместник, сигурно ще бъде назначен насила, поне да му плащат 'страшни'.